970_250_eko
AktuelnoF1Vesti

Sintetička goriva u formuli 1 od 2026.

579Pregleda

Od 2026., motori F1 bolida će biti napajani gorivom iz održivih izvora, jer elitna trkačka serija želi da bude lider i na ekološkom planu

 

U izveštaju BBC-a stoji da se radi o delu plana formule 1 da redukuje „karbonski otisak“s ciljem da on bude nulti do 2030.

 

Naredna mogućnost za promene na planu motora je 2026., a po dotičnom izveštaju, „radna grupa uključujući specijaliste iz automobilskih i energetskih kompanija treba da istraži najbolji način na koji se mogu iskombinovati hibridni pogonski sklopovi s karbon neutralnim gorivima“.

 

Iz formule 1 je došla sledeća izjava: „U samom vrhu naših prioriteta, kako što se tiče održivosti i našeg sporta uopšte, je kreiranje plana vezanog za SUS motore, koji se odnosi na ekološke ciljeve naših partnera iz automobilske industrije i samog društva.

 

Takođe smatramo da ne postoji samostalna solucija kada je reč o budućim tehnologijama vezanim za motore, ali će hibridni pogonski sklop napajan gorivom iz održivih izvora označiti bitan momenat za sport i automobilski sektor.“

 

Motori formule 1 će koristiti najmanje 10 odsto održivog sadržaja  od 2021., ali da bi se dostiglo 100 odsto, istražuje se upotreba sintetičkih goriva dobijenih iz tehnologija koje izvlače ugljenik iz atmosfere tokom proizvodnje, i samim tim su „karbon neutralne.“

 

V6 turbohibridni agregati koji se koriste od 2014., pokazali su se prilično nepopularnim, kako što se tiče zvuka koji proizvode, tako i troškova u poređenju s atmosferskim V8 koji su egzistirali pre njih.

 

Šef Red Bulla, Kristijan Horner, prethodno je izjavio da aktuelni pogonski sklopovi čine formulu 1 „rok koncertom sa smanjenom jačinom zvuka“.

 

„Mislim da zvuk motora F1 bolida treba da bude jači, to je kao da idete na rok koncert koji je utišan“, rekao je on. „Mislim da je zarad bolje budućnosti našeg sporta potrebno da se obrati pažnja na tri kriterijuma. Po meni, na prvom mestu motori moraju biti priuštivi, moraju biti glasni, proizvoditi neku vrstu V8, V10 zvuka. Da li je u pitanju V8, V6 ili V10, smatram da je zvuk nešto što nedostaje fanovima.

 

Naravno, mora da postoji društvena odgovornost oličena u održivosti. Ovo su tri kriterijuma na koje treba da bude obraćena pažnja u budućnosti, ali to se neće desiti pre 2026. kako stvari stoje.“

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery