970_250_eko
Retrovizor

Sedmica u retrovizoru 10.11.2013.

453Pregleda

Kada voziš-parkiraj telefon, Insignia u Beogradu, Lukoil nova goriva, auto sa 5000 ks, za krađu šahta 8 godina

Sedmica u kojoj su zbivanja na domaćoj sceni zasenila ostala dešavanja u neočekivano mirnoj automobilskoj industriji.

Dok državna Agencija za bezbednost saobraćaja drema u blagostanju debele političke hladovine u društvu protekcionističkih medijskih drugara sa kojima skidaju kajmak, neprofitabilni Komitet za bezbednost saobraćaja je u kooperaciji sa državnim JP Telekom, održao lekciju na temu povećanja bezbednosti saobraćaja kroz akciju „Kada voziš, parkiraj telefon“. Izvanredan promotivni spot koji je na YouTube za par dana skupio stotine hiljada pregleda učinio je da svi oni koji su ga videli dobro razmisle kada potegnu za telefonom dok su iza upravljača. Ono što posebno čini zanimljivim ovu akciju je neočekivana homogenost medija i društvena odgovornost koja se „prosula“ sa Telekoma na celokupan promotivni, tačnije medijski sistem. Očigledno, bar po ovom lakmus primeru, naše društvo počinje da se menja na bolje. Čini se da je većinski politički, kulturni i moralni konsenzus konačno na vidiku! Kada voziš, parkiraj telefon označava najpre novi pravac moderne Srbije koji nam je ulio nadu da ipak postoji viši zajednički interes a ne samo tabloidna prepucavanja. Nadajmo se da će se on preneti i na druge sfere života. Proces je spor ali je pokrenut i dokazuje da su promene moguće ako iza njih stoji dobra ideja i čvrsta odluka da se dalje krene odlučno ka jasno definisanom cilju.

Nova Opel Insignia je stigla u Beograd. Ulepšana, ušminkana i potpuno u funkciji mobilnih komunikacija. Kao pokretni smart phone. Sa automobilskog gledišta reklo bi se da Opel u poslednje vreme proizvodi odlične automobile i kupcima nudi zaista vrhunski kvalitet proizvoda. A iza brda se svašta valja! Povratak starog-novog regionalnog direktora Opela Dragana Nenadovića.

I njegov inspirativan govor, nagoveštavaju da se stvar na auto sceni Srbije vraća u ruke onih koji imaju kvaliteta da ga izvuku iz bule. U ruke poznavalaca ovog posla i tržišta, kojem su nadmeni Excell menadžeri i menadžerke sa sumnjivih fakulteta i još sumnjivijih kvalifikacija zamalo došli glave! Za očekivati je lavina sličnih personalnih rokada i kod drugih marki pre svega onih koje dramatično podbacuju u odnosu na okruženje.

Pozitivan niz zbivanja na domaćoj sceni pred kraj sedmice je potvrdila kompanija Lukoil promocijom visokoperformantnih ECTO goriva koja će biti čistija, snažnija i isplativija po bezmalo istoj ceni standardnog benzina ili dizela. Uz najave ministarke energetike da se sprema veliko čišćenje sa scene raznih švercera lošeg goriva i stroga kontrola kvaliteta istog, ostaje samo da se uštinemo i uverimo da ovo nije puki san i da su varanja na kvalitetu goriva stvar ružne prošlosti.

A bilo je i novih automobila u svetlu raznih maglovitih najava. Zapamtićemo ovaj koji je snagu motora doveo do neshvaljivih granica. Najkraće, Devel Sixteen! 5000 KS, 560 km/h, 1.8 sekundi do 100 km/h.

I na kraju vest koju smo čekali godinama! Do kraja meseca biće usvojen novi zakon koji će drakonski sankcionisati kradljivce šahtova sa puteva i saobraćajne signalizacije! Konačno! Jedino ostaje pitanje zašto se toliko čekalo na takav potez države! Teško je poverovati da su nas pored svih privatizacija, nameštenih tendera, opšte korupcije u državnim službama potkradali i na starom gvozđu!

Miodrag Piroški

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery