970_250_eko
Online plus

Monster Energy Gymkhana GRiD

608Pregleda

Zadimljeni cirkus auto moto dimničara!

Sport koji je totalna nepoznanica na našim prostorima a ipak svi znamo o čemu se radi zbog ekstremnog sportiste Ken Blocka sklonom vratolomnim egzibicijama, već drugu godinu zaredom beleži svoju evropsku turneju. Reč je o Monster Energy Gymkhana GRiD!

Koliko poznat po ovom fenomenalnom vozaču, toliko I po crnim zamašćenim traka nastalim od sagorelih guma koje su žaštitni znak ovakvih takmičenja, ovaj sport je u Madridu doživeo finalnu trku sezone. Uz već pomenutog Blocka tu su se našli I drugi poznati vozači takmičenja koje je predvodio takmičar koji skoro pa kao i Ken nosi zasluge za promociju ovog sporta – Vaughn Gittin Jr!

Kvalifikacije su tokom čitave godine održavane po različitim zemljama Evrope, takmičari su imali mogućnost da svoje znanje oprobaju u Nemačkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Britaniji I Španiji. Za finalnu trku opet je odabrana Španija koja je „dimni cirkus“ ugostila na lokaciji City of Rock.

Za finalnu reviju su se kvalifikovali još I Terry Grant, Steve „Baggsy“ Biagioni, Busty Butler, Liam Doran i drugi. Kako je Monster energetsko piće zvanični sponsor I neko bez koga se uz modnu marku DC takmičenje ne može ni da se zamisli, omogućeno je da još jedan štićenik ovog sponzora, heroj Dakar relija Nani Roma, učestvuje na takmičenju I pridruži se najboljim drifterima Evrope.

Takmičenje se odvijalo u dve odvojene kategorije, RWD za automobile sa pogonom na zadnjim točkovima, i u AWD za one sa pogonom na svim točkovima. U prvoj navedenoj kategoriji su snage odmerili australijski drifet Luke Fink u svom Nissan PS13 automobilu sa NASCAR motorom pod haubom.

Na drugoj strani se našla jedna dama, nesvojstven prizor u automobilskom svetu, mađarica Nikolette Szanto. To nikako nije predstavljalo put ka laganom odnošenju titule za Luke, dama je uspela da ga pobedi u prvoj trci da bi ipak izgubila koncentraciju u finišu ostavljajući njemu da zauzme prvo mesto, dok se na najnižem podijumu našao Monster Army sportista Luke Woodham.

Kako da napravi paklenu atmosferu u ovom sportu najbolje zna Dmitrij Sribnyi koji je prošle godine uspeo da zapali svoju Subaru Imprezu forsirajući je preko svake mere! Ove godine nije ništa menjao ali sreću treba da zahvali automobile koji je opet izdržao sve napore I zasluženo ga plasira na prvo mesto, drugu godinu zaredom, ispred Ulamov Vladimira. Ček mu je uručila legenda sporta, Ken Block, kojem se Dmitrij odužio rekavši da mu je čast što može da se trka sanjim I drugim sportistima namerno izdvajajući Blocka iznad ostalih, među kojima su se neki kao što smo videli u direktnom sučeljavanju pokazali kao bolji od „učitelja“.

Novina za sve prisutne bilo je uvođenje Super car ekipe, Ken Block, Liam Doran, Anton Marklundi Nani Roma. Takmičenje se odvijalo po principu boljeg u dve trke, tu je Roma zablistao naplativši tako skupo Blocku grešku uprvoj trci koju je ocaj napravio na samom početku. „So na ranu“ za legendu je činjenica da se Roma ni ne takmiči a ni ne trenira u ovoj kategoriji, već se pojavio kao posetilac sa wild kartom sponzora.

Katalonac je izjavio kako je prava čast pobediti pred domaćom publikom koja ga je zdušno bodrila tokom svake trke. Istakao je pobedu nad glavnim promoterom ovog sporta kao odličan osećaj, i zahvalio se timu na uspehu koji još više dobija na značaju kada se zna da su oni taj automobil pravili ručno! Roma je bio oduševljen sportom, takmičenjem i pažnji tolikog broja medija koji su propratili događaj.

Oduševljenje nije krio ni Block koji je u Španiju došao par dana ranije, „Odlično sam se proveo u Španiji ovog vikenda. Oduševljen sam da se toliko ljudi pojavilo da bude svedok akcije koju pravimo. Da ne pominjem koliko mi je bilo dobro da se takmičim sa AWD ekipom vozača“.

Sa ovom predstavom je spuštena zavesa na ovogdišnju sezonu i takmičenja u njoj. Važnija od svakog trofeja je bila strast sa kojom je publika ispratila takmičenje ali i pažnja sedme sile koje je bilo više nego ikada do tad. Svetla budućnost se smeši ovom brzorazvijajućem sportom koji će sve zaljubljenike u pauzi do naredne sezone kao i do sada zabavljati snimcima ekstremnih vožnji Ken Blocka i drugova!

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery