AktuelnoOnline plusVesti

Sajam iznenađenja

3.32KPregleda

Publika uglavnom razočarana, stručna javnost zadovoljna

 

 

Moram priznati da nakon 30 godina od kako pratim profesionalno i bar 15 godina pre toga kao zajapureni posetioc iz Fiće, najava manifestacije na čistom srpskom jeziku pod imenom “ECO BG Car Show” izazvala je priličnu rezervu po pitanju smisla izlaganja i same organizacije usko ogranečeno na EKO automobile.

 

Dobro znajući naš mentalitet izlagača ali i publike, očekivao sam uobičajeni pijačarski cirkus iza “električno-hibridne” fasade ovog ECO BG Car Show.

 

 

 

Već prvi razgovori sa predstavnicima Mercedesa, koji su bili kategorični “mi izlažemo samo električne modele jer Mercedes gleda u budućnost” stvorili su sumnju da ovo neće biti običan sajam.

 

Slične najave su stigle i od gotovo svih uvoznika sa spiskovima modela kojima je električna energija glavni ili bar značajan pomoćni faktor kretanja.

 

 

 

Kako je rečeno, uglavnom je i učinjeno.

 

 

Za razliku od svih dosadašnjih “tržišnih automobilskih izložbi”, ovaj je stao ceo u nikada lepšu, umiveniju i svečaniju Halu 1. Beogradskog Sajma.

 

 

Sajam automobila je postao sajam koji je ogledalo razvoja tehnologije a ne trke za kupcima i ubijanja tržišnim popustima

 

 

 

 

Od Audija do Škode gotovo perfekto uz par izuzetaka tipa “Isuzu pick-up” prisustva na priredbi gde im baš mesto nije. Mladi ljudi, ali očigledno još žive u prošlom vremenu a verovatno i da ne propadne plaćen štand za neodržan sajam 2020.

 

Što se struke tiče, čista petica!

 

Sa druge strane, posetioci nikada više razočarani.

 

Naviknuti na sve gore navedeno, najčešće sam čuo komentar “čemu ovo, najjeftiniji električni auto košta 50.000 evra s ja ni Daciju Jogger ne mogu da kupim, bar sam poželeo da sednem u nju”!?

 

 

Ima i tu istine i potpuno razumem da običan čovek želi da vidi ono šta možda može da kupi ili bar da mašta.

 

Već od iduće godine, bilo bi mudro organizovati dve odvojene izložbe automobila, “Clasic & Electric”.

 

 

I na kraju, možda najveće iznenađenje sajma nisu bili električni modeli koje smo očekivali, već sjajno organizovana izložba starovremenskih vozila.

 

 

 

Oldtajmer klub Beograd je uz nesebičnu pomoć kompanije Lukoil, izveo gotovo nemoguću misiju, izloživši stotinak izvanrenih oldajmera iz gotovo svih prošlih automobilskih epoha.

 

 

Najkraće, “ECO BG Car Show” je lepo povezana priča prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kojim možemo da se ponosimo. Iskreno nadam se da će takvi i ostati!

 

 

Još da dobijemo dva nova proizvođača automobila u Srbiji,…

 

 

 

Ako ga niste posetili ECO BG Car Show požurite, još nije kasno…

Tekst: Miodrag Piroški

 

Foto: Lara Piroški

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Komentar

  1. Činjenica je da je za naše uslove sve skupo. Ali svaka roba ima svoji cenu a beogradske ulice jako dobro pokazuju da dobar deo stanovništva može da priušti vozilo.
    Ne mogu a da ne pomenem veliki problem na sajmu što je većina vozila zaključano i ne mogu da ih pogledam iznutra. Nisam platio ulaznicu da bih gledao automobile spolja, to mogu i u određenim salonima već želim da „osetim“ vozilo i u unutra. Da sednem da procenim unutrašnjost.
    Razumem auto kuće ali morali bi više pažnje da posvete „čuvanju“ automobila od svakakvih a ujedno omogućiti da osetimo unutrašnjost automobila.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery