AktuelnoVesti

Rimac i Bugatti se i zvanično spojili u novi entitet

2.57KPregleda

Novopečeni proizvođač električnih hiperautomobila iz Hrvatske i superluksuzna francuska marka, spojili su se u jedan entitet.

 

Prošlog meseca, pojavio se izveštaj koji je sugerisao da će se kultni proizvođač najprestižnijih automobila na svetu udružiti s „električnom“ startap kompanijom, a sada su stvari konačno i zvanične. Porsche, Rimac i Bugatti su se udružili u okviru novog poduhvata pod imenom „Bugatti-Rimac“, čije će sedište biti u Zagrebu, otvarajući vrata za nove zaposlene do kraja ove godine.

 

Hrvatska firma sada poseduje 55 odsto udela u Bugatti-Rimcu, dok je preostalih 45 odsto u vlasništvu Porschea. Povrh svega, nemačka kompanija i dalje poseduje 24 odsto Rimca, nakon investicije od 70 miliona evra u martu ove godine.

 

Bugatti-Rimac će inicijalno proizvoditi dva vozila unutar novog partnerstva: aktuelni W16 Chiron je i dalje pod francuskom markom, dok Nevera dolazi s Rimčevom oznakom. Chiron će se i dalje proizvoditi u pogonu u Molshajmu u Francuskoj. U budućnosti, biće zajednički razvijeno više modela automobila, gde će svi biti hibridni ili čisto električni. Međutim, još uvek nije jasno gde kompanija planira da proizvodi ta vozila.

 

„Ovaj zajednički poduhvat je privremena kulminacija strateškog lanca investicija“, rekao je Luc Meške, član izvršnog odbora. „Mi smo već otkupili prvi paket akcija u Rimcu 2018., i uspešno smo povećali udeo od tada. Uspostavili smo bliske odnose s Matom i njegovim ekstremno inovativnim timom prilično rano.“

 

Mada su u centru pažnje Bugatti i Rimac, Porsche će odigrati važnu stratešku ulogu u okviru ovog zajedničkog poduhvata. Šef nemačke marke, Oliver Blume i potpredsednik Luc Meške, biće članovi nadzornog odbora novog entiteta. U međuvremenu, trideset trogodišnji Rimac, biće generalni direktor Bugatti-Rimca.

 

„Ovo je zaista uzbudljiv trenutak“, rekao je Rimac. „Rimac Automobili su porasli veoma brzo a ovaj zajednički poduhvat podiže kompaniju na potpuno novi nivo. Bugatti i Rimac se savršeno uklapaju i daju važan doprinos u imovinskom smislu, s ciljem kreiranja posebnih projekata u budućnosti.“

 

Vrele Gume

2 Komentara

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery