Vesti

Reli: Tour de Corse – Nojvil prestigao Evansa, Tanak menjao točak

WRC 2019

WRC reli Korzika
1.31KPregleda

Stil vožnje najboljih reli vozača sveta podrazumeva „sečenje“ krivina i silazak sa asfalta ali je to i veliki rizik za jake ali NE i neuništive „mišelinke“. Takvi manevri obavezno dovode do pravog zasipanja kamenja, pa mnoge krivine postaju klizave, menjaju prvobitnu podlogu i na njima se gume i troše i cepaju…

WRC reli Korzika

KORZIKA je i ove godine bila PREVIŠE IZAZOVNA za mnoge zaljubljenike u reli i za adrenalinske zavisnike. Bilo je težih havarija i odvaljivanja točkova, izletanja u manje provalije pri punoj brzini, prevrtanja i snažnih udaraca ( Rovanpera, Nucita, Formaux ). Srećom, snažne sigurnosne konstrukcije („rol-bar“), PRAVI pojasevi, sportska sedišta, rukavice, kombinezoni i profi kacige… OPRAVDALI SU SVOJU NAMENU. Francuzu ERIK KAMILIJU je izgoreo njegov „VW Polo R5“.

U nastavku francuskog relija, na ispitu SEDAM, OT TANAK I ELFIN EVANS su nastavili fantastičnu borbu bez trunke taktiziranja i sa puno riskantnih prolazaka. Za 0,6 sekunde je bio bolji Estonac sa „tojotom“.

Na sledećem brzincu, broj OSAM, OT TANAK je opet pobedio. Na taj način je razliku za EVANSOM, u generalnom poretku smanjio na mikronsku – 0,2 sekunde. Niko zapravo ne uspeva da odgovori na njihovu forsiranu taktiku. Na tabeli ih ozbiljnije prati samo Belgijanac TIJERU NOJVIL, koji vrlo dobro zna da u „sukobu“ brzih često profitira treći.

Na baš nenormalno dugačkom brzincu DEVET, od 47,18 km. pobedjuje OČIGLEDNO besprekorno fizički pripremljen Španac DANI SORDO, sa „hjundaiem“. Na tom maratonu je zvanični svetski prvak SEBASTIEN OŽIE izgleda dao sve od sebe – medjutim, bio je „tek“ treći, iza SORDA i TANAKA. Ožie ja kasnio 1,4 sekund za liderom – POSLE SKORO 50 KILOMETARA MAKSIMALNO OŠTRE VOŽNJE… legendarni SEBASTIEN LOEB se okreće u gubi oko 40 sekundi….

Ispit broj DESET, koji se vozi po drugi put, pripao je i dalje brzom KRIS MIKU a na tom delu itinerera EVANS uspeva da smanji prednost OT TANAKA ….pa Estonac ima 1,6 sekundi BONUSA.

A onda stiže VELIKI PEH za najbolju posadu „tojote jaris WRC“, na ispitu JEDANAEST. PROMENA TOČKA i gubljenje preko DVA MINUTA. OT TANAK je time izgubio nadu za TRIJUMFOM na mediteranskom ostrvu – u generalnom je pao na sedmo mesto sa + 1,56.1 minut. LIDER je opet ELFIN EVANS. Situacija se zbog TANAKA dosta menja. Sada NOJVIL i OŽIE vide pravu priliku za prodor…

Ponovljeni MARATONSKI BRZINSKI ISPIT, broj DVANAEST, od 47,18 km. donosi nove OBRTE. ELFIN EVANS je zaista pod velikim pritiskom. Gubi čak 16 sekundi, a ubitačni brzinac dobija TIJERI NOJVIL, koji na taj način preuzima vodeću poziciju.

WRC reli Korzika

Bio je to kraj DRUGOG DANA baš kompleksnog RELIJA OKO KORZIKE. U vrhu tabele je prava GUŽVA. TIJERI NIJVIL je odradio sjajan posao..ima 4,5 sekundi prednosti u odnosu na EVANSA koji će u nedelju dati sve od sebe da povrati mesto na vrhu. Treći je OŽIE sa dosta velikim zaostatkom od 44,8 sekunde ali njemu „za vratom“ je DANI SORDO sa + 5,1 sekundom. Očekuju nas još dva ispita u nedelju, TRINAESTI od 31,85 km. i poslednji, ujedno i POWER STAGE, od 19,34 km.

Generalni poredak posle 13 brzinaca:

1. NOJVIL – „hjundai“
2. EVANS – „ford“………… + 4,5 sek.
3. OŽIE – „sitroen“………. + 44,8
4. SORDO – „hjundai“……… + 49.9
5. SUNINEN – „ford“……….. + 1,32.1 min.
6. TANAK – „tojota“………. + 1,54.5
7. LAPI – „sitroen“………… + 1,59.3
8. LOEB – „hjundai“……… + 3,21.4
9. MIK – „tojota“……… + 3,55.9
10. LATVALA – „tojota“…. + 6,35.4

Izvor: Đorđe Đenić/Moj Svet Brzine

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery