AktuelnoOnline plusVesti

Raste interesovanje za hibridne i električne automobile u Srbiji

Hybridi i EV u Srba

2.91KPregleda

Analiza: Kupovina hibridnih i elektičnih vozila kod nas, rast potražnje

 

Broj hibridnih i električnih automobila na putevima u Srbiji, kao i interesovanje za njih, polako rastu. Prema podacima koje je sajt Polovni automobili dobio od Ministarstva unutrašnjih poslova, u Srbiji su ukupno registrovana 102 putnička vozila na električni pogon, a tu je i 1.416 registrovanih hibridnih putničkih vozila.

 

CH-R Hybrid

 

Da je među našim vozačima sve veće interesovanje za automobile na ove dve vrste pogona, a pogotovo za hibridne automobile, govori nam i podatak da je samo tokom ove godine taj broj uvećan za više od 50 odsto.

 

Od ukupnog broja registrovanih hibridnih automobila, čak 564 je prvi put registrovano u prvih šest meseci 2020, odnosno kupljeni su u tom periodu. Kad je reč o električnim automobilima, prvi put je registrovano 16 vozila na ovaj pogon.

 

Mini Electric

 

Takođe, na tržištu je i sve veća ponuda električnih i hibridnih automobila, a na pomentuom sajtu kada ukucate u pretrazi, iako u odnosu na ukupan broj i dalje skroman, beleži se i rast broja oglasa upravo u ove dve kategorije.

 

Mercedes E 300de

 

I dok je početkom 2019. godine na sajtu bila oglašena prodaja tek pedesetak polovnih i nekoliko novih hibridnih automobila i tek jedan nov električni, od oktobra prošle godine taj broj počinje značajno da raste. Tako je u maju mesecu na sajtu polovniautomobili.com bila oglašena prodaja 190 polovnih i 15 novih hibridnih automobila, dok je u junu taj broj bio 139 polovnih i 15 novih.

 

 

I broj oglasa električnih automobila konstantno raste iz meseca u mesec. Taj broj je tokom 2019. uvek bio jednocifren, a od februara ove godine on je u konstantom porastu, pa je tako na sajtu u maju bila oglašena prodaja 30 polovnih i jednog novog električnog automobila, a u junu jednog novog i čak 41 polovnog.

 

  Zhi-Dou električni automobil

 

Ipak, ko poželi da kupi električni ili hibridni automobil, moraće da izdvoji nešto veću sumu novca. Kad je reč o polovnim električnim automobilima, u ponudi je najviše BMW i3, čija se cena kreće od 20.000 do 46.000 evra.

 

 

Ljubitelji Golfa i pogona na struju neretko će u oglasima naći nešto za sebe. Takođe, tu je i legendarni Fijat 500 u električnoj varijanti.

 

 

S druge strane, ponuda hibridnih automobila je nešto bolja i izbor je veći. I dok se cene novih kreću od 15.000 evra, pa naviše, polovni hibridni automobili starije generacije mogu se kupiti već za 4.000 evra.  Podsećanja radi, u martu je Vlada Srbije odobrila subvencije za nove hibride u iznosu od 2.500 evra i nova električna vozila u iznosu od 5.000 evra. Kada je reč o domaćem tržištu to je posebno pogodovalo brendovima Toyota i Hyundai, čije se ponude u ovom segmentu čine najraznovrsnije.

 

Hyundai Kona Electric

 

I dok je pre samo godinu dana bilo gotovo nezamislivo, u poslednje vreme često se među oglasima na  nađe automobilska marka oko koje se sigurno diže najveća prašina u medijima širom sveta – Tesla.  U zavisnosti od modela, generacije i godine proizvodnje, cena Tesle na našem tržištu kreće se od 45.000 evra do više od 100.000 evra. Novog Teslu još uvek ne možete da kupite u Srbiji, ali, ako se nastavi ovakav trend, verovatno nije daleko dan kada će i to biti moguće.

 

 

Izvor: www.polovniautomobili.com

Foto & Video: Vrele Gume Media

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery