AktuelnoVesti

PSA i FCA finalizuju spajanje nešto ranije nego što je predviđeno

2.42KPregleda

Očekuje se da dve strane finalizuju spajanje već sledećeg meseca

 

PSA grupa i Fiat Chrysler Automobiles, već sledećeg meseca bi mogli da se utope u novoformirani Stellantis, što znači da ćemo novu kompaniju dobiti na vreme, jer je po najavama iz 2019. sve trebalo da se završi u prvom kvartalu 2021.

 

Izvori bliski dešavanjima kažu da su nepredviđene okolnosti (čitaj „pandemija koronavirusa“) doprinele ubrzavanju „papirologije“. Po Bloombergu, očekuje se da ugovor dobije antimonopolsko odobrenje od EU do kraja godine. Ipak, 4. januara će obe kompanije organizovati sastanke u cilju dobijanja odobrenja akcionara.

 

Na ovaj način ćemo dobiti četvrtu po veličini automobilsku kompaniju na svetu, pod imenom Stellantis. Pod krovom novog konglomerata će se naći 13 automobilskih robnih marki, ali taj broj bi u perspektivi mogao da se smanji. Naime, glasine kruže da bi moglo doći do redukovanja portfolija u cilju smanjenja troškova. To znači da bi „gubitaši“ kao što su Chrysler i Lancia mogli da odu u „večna lovišta“. Još jedna stvar koja bi mogla da inicira promene je revidiranje ponude u Kini, koja se baš i ne može pohvaliti dobrim rezultatima.

 

PSA grupa je „dominantna“ sila pod novim ugovorom, jer će posedovati šest od 11 mesta u upravnom odboru Stellantisa. Karlos Tavarez, šef PSA, takođe će biti novi lider koncerna, dok će Majk Menli po svemu sudeći biti novopečeni šef Ferrarija, mada postoje indicije da bi on mogao da vodi severnoameričke i južnoameričke operacije Stellantisa, s tim što neće imati stolicu u odboru.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery