AktuelnoVestiZanimljivosti

Prozirna glava motora nam pruža uvid u njegov rad (VIDEO)

3.37KPregleda

Nije lako zaviriti u proces sagorevanja goriva unutar cilindara motora. Gvožđe i aluminijum nisu providni, ali pleksiglas jeste, i odličan je materijal za zamenu glave motora, bar privremeno.

 

Ko bi to drugi uradio nego Garage 54, ruski YouTube tim. Reč je o repariranom motoru Moskviča, čija je originalna glava motora odstranjena, a umesto nje je stavljena plastična.

 

Pleksiglas je u ovom slučaju debeo i gotovo istih dimenzija kao i kod originalne glave motora. Proziran materijal koji pokriva četiri komore za sagorevanje pruža nesmetan pogled u cilindre i ventile.

 

Motor je startovan bez bilo kakvih problema, demonstrirajući interesantan četvorotaktni proces. Jasno mogu da se vide usis, kompresija, sagorevanje i izduv, a kada se snimak uspori, nastupa magija. Čak, pleksiglas je omogućio da vidimo kako je četvrti cilindar zatajio.

 

Naravno, pleksiglas nije tako robusan i otporan kao gvožđe, a nesavršenosti su primetne. U videu možemo da vidimo kako visoka temperatura  zagreva pleksiglas i proizvodi mehuriće i druge deformitete. Nakon izvesnog vremena, motor počinje da pokazuje skupljanje kontaminanata i ostataka.

 

Motor je radio bez problema da bi na kraju stao iz nepoznatog razloga, mada je verovatan krivac nedostatak kompresije. Temperatura generisana iz procesa sagorevanja je očigledno deformisala pleksiglas, što je dozvolilo ulaz spoljnjeg vazduha. U jednom trenutku, benzin je sipan u karburator, ali je poplavio motor, što možemo da vidimo.

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery