AktuelnoVestiZanimljivosti

BMW na CES-u predstavio iX Flow koji menja boju (VIDEO)

1.77KPregleda

Promena boje spoljašnjosti automobila prostim pritiskom na dugme zvuči kao naučna fantastika, ali ova tehnologija je u razvoju preko deset godina.

 

Doduše, tek treba da uđe u serijsku proizvodnju, ali novi BMW-ov iX Flow koncept demonstrira kako bi to moglo da izgleda. Za sada ne može da se s crvene prebaci na crnu, pa zatim na plavu, ali iX Flow predstavljen na ovogodišnjem CES-u, odličan je prvi korak u tom pravcu.

 

 

BMW-ov koncept svoju sposobnost menjanja boje postiže korišćenjem E Inka, komponente koja služi za kreiranje dipleja elektronskih čitača, kao što je Amazonov Kindle. BMW je „presvukao“ iX slojem koji sadrži milione mikrokapsula E Inka, ekvivalentnog debljini ljudske dlake. Svaka kapsula je napunjena belim pigmentima s negativnom i crnim s pozitivnom naelektrisanošću. Električno polje zatim prouzrokuje skupljanje belih ili crnih pigmenata na površini mikrokapsule.

 

 

Tranzicija od sive do bele se možda ne čini kao neko veliko postignuće, ali ova jednostavna promenljiva paleta je ostvariva u praksi, a i radi se o najčešće korišćenim nijansama. BMW primećuje da promena boje automobila od bele do sive može pomoći zagrevanju ili rashlađivanju enterijera automobila, u zavisnosti od godišnjeg doba. Odbijanje sunčevih zraka belom bojom bi moglo da pomogne tokom vrelih letnjih dana, dok apsorbovanje toplote zimi smanjuje vreme potrebno da se kabina zagreje tokom zimskih dana.

 

 

Ova elektroforetička tehnologija je energetski efikasna, s tim što je potrebna samo prilikom promene boje. BMW reklamira ovu tehnologiju kao način da kupci dodatno izraze svoju individualnost. S druge strane, Bavarci ne govore da li će ova tehnologija biti u perspektivi dostupna u nekom serijskom automobilu, ali bi zato bilo sjajno naplatiti ljudima 15 dolara mesečno za pristup.

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery