AktuelnoVesti

Proizvođači automobila će morati da instaliraju uređaj za detekciju alkoholisanosti u vozila

3.96KPregleda

Američki kongres je odobrio ulaganje od jednog biliona dolara u infrastrukturu, što uključuje i novu garnituru pravila za proizvođače.

 

Naime, automobilske kompanije će biti u obavezi da instaliraju sistem monitoringa alkoholisanosti u svim novim automobilima počev od 2026. Međutim, nije jasno kako će ostvariti ovaj cilj. Najpre moraju pronaći odgovarajuću tehnologiju koja ispunjava zahteve vlade, što bi moglo da odloži implementaciju nakon roka 2026.

 

Biće ovo ozbiljan zadatak za proizvođače. Aktuelna tehnologija omogućava da se sistem blokade paljenja poveže s uređajem za detekciju alkohola za ljude koji su osuđivani zbog vožnje u alkoholisanom stanju, što od od njih zahteva da najpre dunu u uređaj pre nego što im bude dozvoljeno da startuju motor. Malo je verovatno da će se takva vrsta prepreke pojaviti pred vozačima koji samo žele da se ujutro dovedu do posla. To znači da će automobilske kompanije morati da budu kreativnije, što neke i jesu u izvesnim slučajevima.

 

S pojavom poluautonomnih sistema vozačke asistencije, proizvođači su započeli instaliranje sistema za nadzor vozača, kako bi osigurali da ovi obraćaju pažnju na put. Danas u prodaji nema potpuno autonomnog automobila, a sistemi koji su dostupni zahtevaju od vozača da obraćaju pažnju na put ispred sebe, čak i u slučaju da se automobil samostalno kreće. Ukoliko vozač ne obraća pažnju na put, automobil može bezbedno da se zaustavi. Porizvođači su takođe počeli intenzivno da se bave pospanošću vozača.

 

Kombinacija ova dva sistema bi mogla da bude uspešna formula, uz pomoć koje bi proizvođači pomogli vlastima da smanje broj smrtnih slučajeva izazvanih vožnjom u alkoholisanom stanju. Gotovo 30 odsto svih smrtnih slučajeva u saobraćaju godišnje je povezano s alkoholom, kažu podaci NHTSA, što je oko 10.000 osoba (u SAD).

 

Infrastrukturni paket takođe zahteva od proizvođača automobila da instaliraju sistem podsetnika koji bi upozoravao roditelje na decu koja su ostala na zadnjim sedištima. Ova obaveza  bi mogla da započne već od 2025.

 

Vrele Gume

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery