Vesti

Preminuo Ferdinand Pijeh!

Nekadašnji čelni čovek VW grupacije preminuo je u svojoj 82. godini...

Ferdinand Pijeh
1.03KPregleda

Kako su preneli brojni nemački listovi, Ferdinand Pijeh (Ferdinand Piech) je preminuo 25. avgusta u svojoj 82. godini. Ferdinand je bio čovek koji je transformisao kompaniju Volkswagen u giganta kakav je danas. Za one koji to ne znaju, on je bio i unuk Ferdinanda Poršea.  

Ferdinand Pijeh

Naime, kako prenosi magazin Bild, Ferdinand Pijeh je kolabirao u jednom restoranu tokom večere. To se desilo tokom vikenda, a Pijeh je preminuo u nedelju u Rozenhajmu u Bavarskoj. Njegova žena, Ursula Pijeh je rekla da je njen muž „živeo životom koji je obeležila strast prema automobilima u ljudima kojih ih prave“.

Predstavnici Pijeh i Porše porodica, koje i dalje imaju većinski udeo vlasništva u Volkswagen-u preko holding kompanije Porsche SE, nisu dali nikakav komentar. Isti je slučaj i sa predstavnicima nemačkog brenda.

Naime, Pijeh je bio unuk Ferdinanda Poršea, a na čelo kompanije Volksawgen stigao je 1993. godine. Na poziciju izvršnog direktora je došao u vreme kada je nemački brend gubio novac u velikoj meri. Pijeh je uspeo da kompaniju „povede na pravi put“, te je transformisao u „globalnu silu“ kakva je danas. U vlasništvu kompanije VW su i drugi proizvođači automobila, kao Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Škoda, Seat i Porsche…

Iako je on bio sjajan menadžer, njegova strast su bili automobili. Prema tome, imao je nekoliko svojih „omiljenih“ projekata. Jedan od njih je i bio i Bugatti Veyron, a kao zanimljivi eksperimenti biće upamćeni i modeli Volkswagen Phaeton i XL1.

U svakom sluačaju, transfromacija Volkswagen grupacije je ono što sad možemo nazvati „labudova pesma“ Ferdinanda Pijeha. Audi je „pod njegovim okom“ postao pravi rival kompanijama BMW i Mercedes. Lamborghini je dobio sredstva zahvaljujući kojima je kreirao neke prelepe i izuzetno uspešne super automobile. Bentley je „vraćen u život“, dok je Škoda postala brend čije modele uzimaju u razmatranje gotovo svi. U svakom slučaju, sve ovo je samo „vrh ledenog brega“ Pijehovog nasleđa koje je će uvek biti povezivano sa njegovim imenom.

Ferdinand Pijeh

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery