Vesti

Preko 49.000 radnika General Motors-a stupilo u štrajk!

Prvi veliki štrajk još od 2007. godine

General Motors
1.38KPregleda

Više od 49.000 radnika najvećeg američkog proizvođača automobila, kompanije General Motors, stupilo je u ponedeljak u generalni štrajk. Oni su se na taj korak odlučili nakon što su propali pregovori između kompanije i sindikata radnika o novom ugovoru i uslovima rada.

General Motors

Radnici su zatvorili 33 proizvodna pogona u devet država širom Sjedinjenih Američkih Država. Zatvorena su i 22 skladišta za delove. Nije poznato koliko će štrajk trajati. Reč je o prvom štrajku ovih razmera koji pogađa kompaniju General Motors od 2007. godine. Tada je za dva dana štrajka kompanija izgubila 300 miliona dolara.

Iz sindikata navode da je štrajk trenutno jedino rešenje jer su obe strane daleko u pregovorima o novom četvorogodišnjem ugovoru.

Iz General Motors-a su naveli da su ponudili sedam milijardi dolara za povećanje plata, što bi rezultiralo i otvaranjem novih 5.400 pozicija koje bi preuzeli trenutni zaposleni.

Prethodni četvorogodišnji ugovor sindikata radnika s kompanijom istekao je u subotu uveče, a u ponedeljak u deset sati po lokalnom vremenu predviđen je nastavak pregovora.

U međuvremenu, automobilska industrija SAD beleži pad prodaje i povećanje troškova zbog investicija u električna vozila.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery