AktuelnoEco GreenVesti

Porsche potvrdio povlačenje 43.000 Taycana ali slučaj nije nazvao „opozivom“

1.32KPregleda

Nakon što je Bloomberg predvideo da će Porsche morati da povuče Taycan na korektivnu intervenciju zbog problema na 12-voltnom akumulatoru, nemački proizvođač je potvrdio informaciju.

 

Problem obuhvata „približno 43.000“ Taycana i Taycan Cross Tursima, a ono što je interesantno je da Porsche ovaj slučaj nije nazvao opozivom.

 

Po Porscheu, svim primercima iz 2020. i 2021. modelne godine, neophodno je ažuriranje softvera. To neće biti odrađeno daljinski, kao što to radi Tesla, već je reč o fizičkom procesu za čije je kompletiranje potrebno sat vremena.

 

Vozila pogođena ovim problemom se prebacuju na režim hitne pomoći, gube snagu i na kraju staju. Ovo se dešava bez bilo kakvog upozorenja i pri bilo kojoj brzini. Pretpostavlja se da 12-voltni akumulator gubi napajanje i deaktivira kompletan električni sistem Taycana, uzrokujući problem na softveru.

 

Porsche takođe ne spominje kakve su posledice po automobile. Kompanija kaže da vlasnici mogu da nastave da koriste svoja vozila, dok ih servis ne pozove na ažuriranje. Noviji Taycani su već dobili ažuriranje softvera.

 

Porsche nije precizirao kada je došao do solucije problema, niti kada je ona počela da se primenjuje na proizvodnim linijama. Uzimajući u obzir da je u slučaj uključen  Taycan Cross Turismo, primerci ovog modela verovatno nisu ni došli do prodajnih salona. Prilično je izvesno da je NHTSA (Nacionalna administracija za bezbednost u saobraćaju) ubrzala stvari.

 

Naime, NHTSA je primila devet žalbi od vlasnika koji su iskusili gubitak snage na svojim vozilima. Nije došlo do incidenata, ali šest od devet vozača nije moglo da ponovo da pokrene automobile.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery