AktuelnoVesti

Porsche nas podseća na ikonu koju je konstruisao zajedno s Mercedesom (VIDEO)

10KPregleda

Da li je ovo ultimativni W124?

 

Bez dileme jeste. Mercedes-Benz je devedesetih sarađivao s Porscheom (u to vreme Daimler-Benz AG) u cilju kreiranja 500 E. U čast 30. godišnjice ove sportske limuzine, Porsche nam je priredio upoznavanje s njenim proizvodnim procesom.

 

Italijanski automobilski dizajner, Bruno Sako, bio je odgovoran za karoseriju, koja je bila daleko ispred svog vremena. Uprkos Mercedesovom bedžu na haubi, mnogi elementi dizajna, uključujući odbojnike, prednje farove i zadnja svetla, bili su dodatno integrisane u karoseriju. Modifikacije su doprinele koeficijentu otpora vazduha od 0,26, što ovaj automobil čini jednom od najaerodinamičnijih limuzina uopšte.

 

 

Ispod „lima“, Mercedes je angažovao Porsche da rekonstruiše koš motora i napravi prostor za V8 iz 500 SL. U to vreme, 124-ka je bila bazirana na manjim, efikasnijim agregatima, zbog nestašice goriva koja je pogodila SAD. Bolji poznavaoci znaju da su 500 E i 500 SL zapavo dobili varijantu motora korišćenu u pobedničkom Sauberu C9 na Le Manu.

 

Ovom agregatu bi mogao da bude posvećen čitav zaseban članak, ali ćemo akcenat ovoga puta staviti na karoseriju, koju je konstruisao Porsche. Širi i aerodinamičniji lukovi točkova su skrivali  komponente ogibljenja iz 500 SL i SEL, što je značilo da 500 E nije mogao da se sklapa na postojećim proizvodnim linijama. Međutim, Porsche je uleteo kao spasilac, koristeći svoj Rojter pogon za sklapanje 20 jedinica dnevno.

 

 

Uprkos tome što je prošla relativno ispod radara, ova saradnja između dva nemačka automobilska giganta, ostaje jedna od najimpresivnijih u automobilskoj industriji. Krajnji rezultat je pristigao u limuzini koja oduzima dah, za koju ne morate biti ljubitelj Mercedesa (ili Porschea) da biste želeli žarko da je posedujete (ili makar provozate).

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery