970_250_eko
Vesti

Pogledajte kako nastaje Koenigsegg Jesko!

Pogledajte kako nastaje automobil koji će postizati brzinu od 482 km/h!

Koenigsegg Jesko
764Pregleda

Koenigsegg želi da probije barijeru od 300 milja na sat (482 km/h) sa modelom Jesko, koji je premijerno predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi. Da li ste se nekada zapitali kako izgleda proizvodnja takvog automobila? Odgovor na to pitanje saznajte u video snimku ispod teksta.

Koenigsegg Jesko

Da podsetimo, ovaj automobil je nazvan po ocu Kristijana Von Koenigsega. Kolege iz TopGear-a su dobili priliku da posete sedište švedskog proizvođača automobila u Engelholmu, pre nego što je Jesko i zvanično predstavljen u Ženevi. Oni su snimili obilazak fabrike u kojoj “snovi postaju stvarnost”.

Na video snimku možemo videti kako posvećeni radnici pripremaju Jesko za svetsku premijeru. Takođe, tu je i Kristijan Von Koenigseg, koji govori o planovima kompanije. Naravno, on se dotakao i teme probijanja barijere od 300 milja na sat. Po njegovim rečima, da bi to postalo stvarnost, još puno toga treba da se uradi.

Koenigsegg Jesko

Koenigsegg Jesko poseduje twin-turbo petolitarski V8 agregat koji može razvijati i do 1.578 konjskih snaga. Turbo punjači su povezani sa malim električnim kompresorom koji “ubacuje” vazduh, te se na taj način eleminiše mogućnost “turbo rupe”.

Još jedan veoma zanimljiv detalj jeste transmisija. Koenigsegg je kreirao sopstveni devetostepeni menjač bez sinhronih prstenova. Time je promena stepena prenosa brža nego kod bilo koje druge transmisije.

Koenigsegg Jesko

Čitav proces proizvodnje i sklapanja automobila je neverovatno zahtevan i veći deo posla se radi ručno. Zbog toga je za kreiranje jednog automobila potrebno i po nekoliko hiljada radnih sati. Samo na proces farbanja ode od 600 do 800 sati, što je neverovatno.

Naravno, šta drugo i očekivati od hiper automobila koji košta 3 miliona dolara…

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery