AktuelnoEco GreenVesti

Panasonic se oslobodio preostalih Teslinih akcija

1.79KPregleda

Nakon što je potpisao prvi ugovor o snabdevanju Tesle baterijama, Panasonic je otkupio oko 1,4 miliona akcija američke kompanije, pri početku pregovora na NASDAQ-u 2010. Svaka je koštala 21,15 dolara, što je u prevodu iznosilo 29,61 milion dolara.

 

Nikkei Asia je obelodanio da se Panasonic oslobodio svih preostalih Teslinih akcija krajem marta, kada je finalni paket vredeo 81 milijardu jena, odnosno 730 miliona dolara.

 

Panasonic sada prati bivšeg funkcionera Tesle, Žeroma Gijena, koji je takođe prodao Tesline akcije par dana nakon što je zvanično napustio kompaniju. Baš kao i u Gijenovom slučaju, ovaj potez se na berzi vidi kao nedostatak poverenja u rukovodstvo Tesle. Zdrav razum nalaže da niko ne bi prodavao akcije a da u isto vreme misli da su one na „zdravim nogama“.

 

Oficijelno objašnjenje Panasonica je da je kompanija u potrazi za novim strateškim investicijama. Nedavno, otkupila je snabdevački lanac softverske firme Blue Yonder za 7,1 milijardu dolara. Dodatni „keš“ će svakako pomoći da se finansiraju nove potrebe.

 

Panasonic je brže bolje saopštio da se odnosi s Teslom neće promeniti u budućnosti, međutim to se već desilo. Japanski snabdevač je verovatno imao drugačiji pristup s Teslom dok je bio u posedu akcija. Budući da ih više nema, on je samo još jedan od snabdevača, mada gigantski.

 

Oni koji podržavaju Teslu su nedavno slavili što će Panasonic uložiti ogromna sredstva u proizvodnju 4680 ćelija, predstavljenih na Tesla Battery Dayu. Međutim, ono što je Panasonic zaista rekao je da će ih tek razmotriti, instalirajući opremu za proizvodnju prototipa u Japanu 2022.

 

Odvajanjem od Tesle, Panasonic je možda bacio oko na nekog drugog proizvođača automobila, koji ima želju da proizvodi električne automobile. Samim tim, japanska kompanija je otvorenija za saradnju za ostatak automobilske industrije.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery