AktuelnoVesti

Oficijelni skečevi nove Škode Fabije + FOTO

2.88KPregleda

Novi mali hečbek iz Češke izgleda obećavajuće.

 

Volkswagen grupa je zaposlena osvežavanjem B segmenta. Nedavno su premijerno predstavljeni restilizovani Ibiza i Polo, a uskoro nastupa i Fabia. Dok su VW-ov i Seatov model redovne restilizacije aktuelnih modela, Škoda će lansirati potpuno novu generaciju, koja će počivati na MQB-A0 platformi. 

 

 

Kao i obično kada je reč o dizajnerskim skečevima, stvari izgledaju pomalo prenaglašeno u odnosu na ono što će biti materijalizovano u stvarnom svetu. Na oficijelnim fotografijama novajlije možemo videti kamuflirane prototipove koji pružaju precizniji uvid, bez hipetrofiranih točkova i prenaglašenih linija. Na digitalnim skečevima su odbačene ručke vrata da bi se kreirao čistiji bočni profil, i mada to izgleda sjajno, teško da će biti slučaj sa serijskim modelom.

 

 

Novi skečevi pružaju bliži uvid u kompletne LED farove i zadnja svetla, s tim što su kućišta pozadi sada šira nego ranije, pružajući se u zadnja vrata, što podseća na rešenje kod restilizovanog Pola. Šira zadnja svetla su prosto neophodna imajući u vidu povećanje u dimenzijama, jer nova Fabia će biti veličine Golfa Mk4.

 

 

Podsetimo da će dužina novajlije biti 4.107 a širina 1.780 milimetara, što je prirast od 111, odnosno 48 milimetara u poređenju s odlazećom generacijom. Zapremina prtljažnika je povećana za 50 litara, na čitavih 380. Karavanska verzija je potvrđena za 2023., a raspolagaće s još većim prtljažnikom. Međuosovinsko rastojanje je povećano za gotovo 100 milimetara, tako da treba očekivati više prostora u visini nogu za putnike na zadnjim sedištima.

 

Škoda je uspela da poradi i na otporu vazduha, čiji je koeficijent s 0,32 smanjen na 0,28, što će sigurno doprineti boljoj efikasnosti. Ovo je delimično ostvareno instalacijom aktivnog donjeg usisnog otovora, koji se otvara i zatvara automatski. Marka iz Mlade Boleslave vraća četvorocilindarske motore, tačnije 1,5-litarski turbo sa 150 ks i 250 Nm, koji je u ponudi isključivo s DSG-om.

 

 

Nakon zvanične premijere sledećeg meseca, nova Škoda Fabia će krenuti s prodajom u Evropi u drugoj polovini 2021. Aktuelna Fabia Combi će mirno koegzistirati uz novi hečbek, sve dok novi karavan ne stupi na scenu 2023.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery