AktuelnoVesti

Honda Civic Type R protiv Honde NSX (2005.) na trkačkoj stazi (VIDEO)

1.34KPregleda

Honda Civic Type R, pored dokazane brzine na trkačkim stazama, poznata je i po tome što ne blista u trkama ubrzanja. Uglavnom gubi na „četvrt milje“ od „hot heč“ rivala zbog nemogućnosti da efikasno startuje iz mesta, uprkos velikoj snazi kojom raspolaže.

 

 

Kada god Type R izgubi neku od tih trka, njegovi fanovi ističu da pravolinijsko ubrzanje nije domen za koji je ovaj automobil kreiran. S druge strane, kada treba da napravi brzi krug, bez obzira na prednji pogon i manuelni menjač, retko koji od direktnih suparnika može da mu konkuriše.

 

Britanski Fifth Gear je odlučio da renome Civica Type R stavi na test, ali ne poredeći ga s rivalima poput Golfa GTI, Ford Focusa STI ili Meganea R.S., već je za ovu priliku odabran mnogo egzotičniji protivnik.

 

 

Devedesetih godina, Honda je iznedrila NSX, sportski automobil sa središnje pozicioniranim V6 motorom, koji je „s dva točka“ bio na teritoriji superautomobila. Po nekima on to i jeste, ali bilo kako bilo, NSX je ostvario kultni status i smatra se jednim od najpoželjnijih automobila koji dolaze iz Zemlje izlazećeg sunca.

 

NSX je razvijen da može da se po performansama nosi s V8 Ferrarijevim modelima iz tog vremena. Da li je uspeo u tome, takođe je predmet neke druge diskusije, ali ono što su činjenice je da je košta manje, da je praktičniji i naravno pouzdaniji.

 

 

Džejson Plejto iz Fifth Geara je želeo da sazna da li gotovo 30 godina star model može da se nosi s modernom Hondom Civic Type R na trkačkoj stazi. Ruku na srce, narandžasti NSX koji je jedan od junaka ovog videa, star je „samo“ 16 godina, tako da je jedan od poslednjih koje je Honda proizvela.

 

Budući da je reč o kasnijem modelu, on raspolaže unapređenim 3,2-litarskim V6 (prethodni je imao radnu zapreminu od 3,0 litra) s 284 ks i 300 Nm. Dakle, slabiji je od 2,0-litarskog turbomotora u Civicu Type R, koji isporučuje 325 ks i 400 Nm. Međutim, ne treba zaboraviti da je NSX takođe i teži, ali uprkos tome do 100 km/h ubrzava za 0,3 sekunde brže.

 

Bez dileme, reč je o interesantnom duelu, i nije bilo lako odlučiti se za koga navijati. S jedne strane, gotovo tri decenije napretka bi trebalo da donesu bolje performanse, bez obzira što se radi o različitim tipovima automobila, dok s druge, ne bi bilo „lepo“ videti jednu ikonu poput NSX-a da gubi od „hot heča“.

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery