Vesti

Od ukupnog broja prodatih novih vozila u Norveškoj, 42% su električni automobili!

Tesla Model 3 je najprodavaniji novi automobil u toj zemlji!

Tesla Model 3
1.94KPregleda

Prodaja električnih vozila u Norveškoj je bolja nego ikada pre, pre svega zahvaljujući sve većoj popularnosti automobila kompanije Tesla.

Tesla Model 3

Naime, prošle godine je u Norveškoj prodato ukupno 142.381 novih automobila. Kako se navodi, čak 42% od ukupnog broja tih vozila su potpuno električni automobili. Podsećamo, tokom 2018. godine, električna vozila su činila 31% od ukupnog broja prodatih automobila. Tokom prošle godine, Telsa je u skandinavskoj zemlji prodala rekordnih 18.798 vozila. Od tog broja, 15.693 automobila su Tesla Model 3.

Bloomberg prenosi da je upravo Norveška vodeća zemlja kada je u pitanju prodaja električnih vozila. Bar u odnosu na broj stanonvika ta zemlje. Za to su zaslužne brojne poreske olakšice i subvencije.

Tesla Model 3

Ipak, Tesla nije najprodavaniji brend u toj zemlji. Prvo mesto zauzeo je Volkswagen, koji je prodao 150 automobila više.

Očekuje se da broj prodatih električnih vozila tokom ove godine bude oko 50% od ukupnog broja prodatih automobila.

Iako u Norveškoj živi nešto više od 5 miliona ljudi, ta zemlja je treće najveće tržište kompanije Tesla. Takođe, Tesla Model 3 je preuzeo titulu najprodavanijeg automobila u toj zemlji od modela Nissan Leaf.

Norveška ima ambiciozan plan da do 2025. godine svi prodati novi automobili budu električni. PO svemu sudeći, taj plan je na dobrom putu da se i ostvari.

2 Komentara

  1. Greska. Od 2025 nece se moci kupiti nov auto koji ide na neko fosilno gorivo. Znaci nije istina da ce u ponudi biti samo auta na baterije! Biće moguce kupiti i hibridno auto…i ono na hydrogen.

  2. Oni žive šablonski, ko je imao prilike da bude u Norveškoj zna o čemu govorim. Njihov metalitet je takav, oni svi imaju isti stil života. Mada dosta su nakloni struji, greju se na struju, sve kod njih radi na struju, Tesle su vozili kada niko u Evropi nije ni znao za njih. Moguće je da imaju i dobar potencijal za proizovdnju struje, to već ne znam. Neka daleka budućnost nije bitna, kupiće oni opet nešto drugo ako se električna vozila pokažu loše jer im se može. Naravno uticaj ima i cena goriva koja je kod njih visoka, a cena struje niska, kao i kod nas otprilike. Subvencije države siguno nisu male, mogućnost države je za naš pojam nezamisliva.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery