AktuelnoEco GreenVesti

Od avgusta zona nulte emisije u Oksfordu

1.31KPregleda

Oksford je na putu da bude jedan od prvih britanskih gradova sa zonama nulte emisije (ZEZ), nakon kompletiranja  finalne runde javnih konsultacija.

 

Gotovo 900 stanovnika Oksforda je odobrilo ZEZ, što znači da ako Saveti okruga i grada daju svoje odobrenje do kraja meseca, zona s nultom emisijom će biti implementirana avgusta 2021.

 

Ova zona, koja je po prvi put predložena 2015., biće zasnovana na Zoni ultraniske emisije (ULEZ) u centralnom Londonu, i uslediće nakon primenjivanja sličnih obrazaca u Batu (15. marta) i Birmingemu (1. juna), jer gradovi širom „Ostrva“ teže tome da smanje emisiju CO2  u skladu sa zahtevima vlade radi poboljšanja kvaliteta vazduha.

 

Vozila nulte emisije će moći da koriste zone bez naplate, dok će vlasnici drugih automobila morati da plate između dve i 10 funti dnevno da bi ušli u nju. Od avgusta 2025., cene će biti podignute na između četiri i 20 funti.

 

Vozila s ultraniskom emisijom (ona koja emituju manje od 75 g/km ugljen-dioksida) biće tarifirana s dve funte, što će kasnije biti podignuto na četiri. Vozači Euro 4 s benzinskim i Euro 6 s dizel motorima, plaćaće najpre četiri, a zatim osam funti, dok će vlasnici vozila koja više zagađuju morati da izdvoje 10 funti za ulazak u zonu, a kasnije čitavih 20.

 

Popusti će biti dostupni za one koji već žive u dotičnoj zoni, poslovnim vozilima i invalidima.

 

Mada veličina zone tek treba da bude određena, očekuje se da obuhvati nekoliko ulica u centru Oksforda u prvi mah, uključujući Sent Majkls ulicu i Nju In Hol, pre nego što se proširi na ostatak grada.

 

Zona će biti aktivna između sedam ujutro i sedam posle podne, sedam dana u nedelji, 365 dana u godini.

 

Savetnica Ivon Konstans iz kabineta Okružnog saveta Oksfordšira zaduženog za ekologiju, rekla je: „Hvatanje ukoštac sa zagađenjem vazduha i klimatskim promenama je od prioritetnog značaja za Savet okruga Oksfordšir.

 

Ne samo što će zone nulte emisije napraviti razliku kada je reč o kvalitetu života i zdravlja ljudi koji rade i žive u centru grada, već mi u isto vreme pokazujemo da su promene moguće, kako započinjemo ozbiljno da preduzimamo neophodne korake. Ono što možemo da očekujemo je grad koji će biti zdraviji i čistiji za sve.“

 

Vrele Gume

Izvor: Autocar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery