970_250_eko
AktuelnoOnline plus

Obratite pažnju na falsifikate prilikom kupovine rezervnih delova!

1.03KPregleda

Danas se kopiraju gotovo svi proizvodi na tržištu, a samim tim i delovi za automobile

 

 

Čak, poslednjih godina je ovo postao ozbiljan problem, i on ne samo što ugrožava poslovanje firmi koje se bave delovima iz prve ugradnje, odnosno Tier 1, već na prvom mestu ugrožava same kupce, njihove finansije i bezbednost.

 

Kako izbeći „kineske“ delove u današnje vreme?

 

Šta su kopije?

 

Lažne komponente, koje praktično imitiraju originalne, proizvode se, pakuju i predstavljaju na taj način da bi obmanule kupca. Ambalaža se često verno kopira ili se promeni tek toliko da prosečna mušterija to i ne primeti.

 

 

Ljudi koji proizvode i prodaju lažne proizvode upravo žele da kod kupca stvore psihološki efekat da je „dobro prošao za male pare“. Takođe, mnogi distributeri kopija koriste logoe i brendiranje za koje praktično nemaju legalnu dozvolu. Sasvim je jasno da se ovde ne radi o pukom prekršaju, već krivičnom delu.

Zašto je važno obratiti pažnju?

 

Falsifikati su poslovično jeftiniji prilikom kupovine, ali na duge staze, mogu vlasnika vozila koštati mnogo skuplje. Naravno, ovde se ne radi isključivo o novcu. Falsifikovane komponente ne traju ni blizu toliko dugo kao originalne, tako da iziskuju češće zamene.

 

 

Ono što je u ovom slučaju važnije je da sporni delovi najčešće nisu urađeni po tačnim specifikacijama proizvođača, kao što je to u slučaju ovlašćenih distributera rezervnih delova i komponenti. Iz tog razloga, mogu dovesti do mehaničkih problema, pa čak i otkazivanja sistema. Najgori epilog je prouzokovanje ozbiljnih kvarova i ugrožavanje bezbednosti putnika.

 

Kako uočiti da li se radi o falsifikovanoj komponenti?

 

Ovo zaista nije lako niti jednostavno. Razlog je taj što i proizvođači falsifikata žele da „posluju“ na duge staze, tako da se svojski trude na naprave stvar koja će što vernije podsećati na pravu. Evo nekoliko saveta koji bi mogli da budu od pomoći:

  • Ukoliko ne ugrađujete deo sami, tražite od majstora koji to radi da vam pokaže deo i pakovanje.
  • Ispitajte ambalažu. Ukoliko je vidno slabijeg kvaliteta, nema logo ili poseduje grafiku ili naziv koji samo podseća na original (LiK umesto LuK primera radi), verovatno se radi o falsifikatu. Treba imati u vidu da falsifikatori često koriste boje, grafiku i font slične onima kao na originalnom pakovanju.
  • Mada i među regularnim proizvođačima postoje odstupanja u ceni, ukoliko je ono ekstremno, treba biti oprezan.
  • Treba zapamtiti da iz razloga što su falsifikatori postali mnogo sofisticiraniji zbog lakše dostupne napredne tehnologije nego što je to ranije bio slučaj, vizuelna provera možda neće biti dovoljna da se napravi razlika između pravog i lažnog proizvoda. Iz tog razloga, savet je da UVEK kupujete delove od autorizovanih prodavaca.
  • Mnogi proizvođači na svoje proizvode stavljaju žigove, koji su garant ispravnosti.

 

 

Zbog čega su čestiti prodavci i serviseri zabrinuti zbog aktuelne „poplave“ delova koji uglavnom potiču iz Kine? Najpre, oni ugrožavaju reputaciju proizvođača koji se bave visokokvalitetnim komponentama. Na drugom mestu, dovode do slabijeg regularnog poslovanja i pospešuju jačanje sive ekonomije. Mnogi prodavci su utrošili godine rada da bi ostvarili visoku reputaciju, tako da je jasno njihovo nezadovoljstvo izazvanom falsifikatima koji bacaju senku na renomirane robne marke, čije oznake i logoe kopiraju.

 

Šta uraditi u slučaju kupovine falsifikata?

 

Savesni vozači bi trebalo da svako iskustvo i kontakt sa falsifikovanim automobilskim komponentama prijave nadležnim organima.

 

 

Ono što svakako treba da uradite je da vratite falsifikovani deo onome ko vam ga je prodao. Mnogi regularni dileri i prodavci kvalitet usluge i visoku reputaciju stavljaju na prvo mesto u svom poslovanju. Njihov prioritet je zadovoljstvo kupca.

 

Iz tog razloga, ne kupujte delove na pijacama i buvljacima, ali isto tako, obratite šta vam prodaju trgovci za koje jednostavno ne znate da li časno rade svoj posao ili ne.

 

Pavle Barta

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery