AktuelnoTehnologijaVesti

Novi saobraćajni senzor koristi veštačku inteligenciju za detektovanje vozila na putu

2.24KPregleda

Pametne raskrsnice su sledeća važna stvar koja treba da se implementira u smislu optimizacije saobraćaja, posebno ako u obzir uzmemo da je na putevima sve veći broj digitalno povezanih vozila.

 

Naravno, što smo bliže ostvarivanju ovog rešenja, ono sve više postaje „mejnstrim“, i sve više tehnologija je utkano u njega, gde su neke do te mere napredne da izgledaju kao naučna fantastika. Pre desetak godina, niko nije mogao ni da zamisli da će uopšte postojati.

 

 

Kao primer uzmimo Iteris, kompaniju koja se bavi inteligentnim upravljanjem saobraćajnom infrastrukturom. Ona je predstavila prvi svetski video zapis visoke (HD) rezolucije s 1080p i četvorodimenzionalni (4D) radarski senzor s integrisanim algoritmima veštačke inteligencije (AI).

 

Jednostavnim jezikom rečeno, radi se o senzoru za praćenje saobraćaja, koji vlasti širom sveta mogu instalirati u svoje sisteme, kako kako bi dobile video visoke rezolucije (1080p) i podatke iz 4D radara, koristeći tehnologiju koja integriše AI algoritme.

 

 

To znači da je novi senzor sposoban da ponudi neverovatno preciznu detekciju, i samim tim opazi ne samo automobile, već i kamione, motocikle, bicikle i mnoga druga vozila. Matična kompanija kaže da je senzor optimizovan na taj način da može da detektuje i ranjive učesnike u saobraćaju, kao što su pešaci.

 

U slučaju da se pitate zašto su centru za upravljanje saobraćajem potrebni tako napredni podaci, treba istaći da prednosti koje ovaj senzor pruža idu daleko van jednostavnog pristupa koji podrazumeva nadgledanje izvesnih raskrsnica.

 

Centar za upravljanje saobraćajem može biti povezan s odgovarajuće opremljenim automobilima, tako da informacije koje prikuplja senzor mogu da se šalju nazad „na put“, gde ih mogu iskoristiti vozila nove generacije i ponašati se u skladu s njima. Iz tog razloga ova detekcija potpomognuta veštačkom inteligencijom je tako važna, jer nudi dodatnu preciznost i sprečava da se pogrešne informacije šalju iz povezanih vozila.

 

 

Drugim rečima, može pomoći izbegavanju sudara, smanjenju brzine kada je detektovano prisustvo pešaka, kao i ukupnoj optimizaciji toka saobraćaja, jer na koncu, svako želi da izbegne saobraćajne gužve na prvom mestu.

 

Još uvek smo verovatno godinama daleko od trenutka kada će ovako kompleksni senzori postati uobičajena stvar, ali nova ideja kompanije Iteris je dokaz da je budućnost već sada tu.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery