AktuelnoEco GreenVesti

Novi patent Tesle koji bi trebalo da se pojavi na Roadsteru: nekonvencionalni brisači

3.16KPregleda

Ilon Mask je izjavio da želi da na Roadster instalira potisne rakete, koje bi ovom automobilu omogućile da lebdi, a sada je na red došao brisač vetrobrana kakav niste videli do sada.

 

Tesla je kompanija koja je zasnovana na inovacijama i željom da stvari uradi drugačije u odnosu na tradicionalne proizvođače automobila. Jedna od oblasti u kojima je kalifornijska firma demonstrirala svoje ideje je vetrobran. Setimo se Cybertrucka; Tesla je predložio (i podneo zahtev za zaštitu patenta) sistem koji se oslanja na laserske zrake koji čiste vetrobran od vode i prljavštine. Nakon što je izazvala pažnju svojevremeno, kompanija je ponovo uzburkala javnost i to jedinstvenim načinom na koji planira da čisti vetrobran novog Roadstera.

 

Ovaj patent, koji je već odobren od strane Američkog zavoda za zaštitu patenata, nije ni izbliza tako uzbudljiv kao što su to laseri, ali i dalje zvuči sjajno, mada deluje pomalo komplikovano na prvi pogled:

 

Otkriven sistem elektromagnetnih brisača može sadržati linearni aktuator, koji može uključiti vođicu i elektromagnetni pokretni blok. Šinska vođica može sadržati veći broj tračnih magnetnih šipki, koje se mogu postaviti vodoravno duž krivine vetrobranskog stakla vozila. Elektromagnetni pokretni blok može delovati kao elektromagnetna vođica i može uključiti mnoštvo perforacija i najmanje jedan elektromagnetni navoj koji okružuje mnoštvo perforacija u pokretnom elektromagnetnom bloku. Linearno kretanje elektromagnetnog pokretnog bloka kroz mnoštvo tračnih magnetnih šipki može se kontrolisati, kako bi se ruka brisača usmerila na elektormagnetni pokretni blok, napred-nazad po celoj dužini vetrobranskog stakla, da bi se brisao određeni pojas, primera radi čitava prozirna površina vetrobranskog stakla. To može rezultirati minimalnim trenjem tokom linearnog kretanja elektromagnetnog pokretnog bloka.

 

U suštini, ovo znači da će brisač biti povezan na linearni elektromagnetni aktuator, i biće sposoban da očisti gotovo 100 odsto površine vetrobrana. U teoriji, trebalo bi da pruži mnogo bolje pokrivanje površine u poređenju s konvencionalnim brisačima i omogući automobilu da u potpunosti drži skrivenom metlicu brisača (ispod donje ivice haube). Pa, kako onda vlasnika ovakvog vozila da „obavestimo“ da se nekorektno parkirao, budući da ne možemo da podignemo brisače?

 

Da li će ovaj inovativni sistem ući u serijsku proizvodnju Roadstera ne znamo. Ono što znamo je da se premijera Tesline perjanice očekuje u leto 2022., kada bi, po najavama Ilona Maska, mogla da „oduva“ konkurenciju u vidu super i hiperautomobila, bilo da su električni ili konvencionalni.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery