Predstavljamo

Novi Mercedes-Benz GLA: više karaktera, više prostora, više bezbednosti!

Novi i bolji

Novi Mercedes-Benz GLA
3.44KPregleda

U Štutgartu je juče premijerno predstavljen novi Mercedes-Benz GLA. Reč je o osmom modelu koji se pridružuje porodici kompaktnih vozila, i koji ujedno zaokružuje ovu liniju vozila nemačkog brenda. 

Novi Mercedes-Benz GLA

GLA je ulazni model u veoma uspešnu porodicu Mercedes-Benz SUV vozila. Karakter vozila je značajno pojačan u odnosu na prethodni model. Njegova visina od 1.611 milimetara (1.616 sa krovnim nosačima), prevazilazi prethodni model za više od 10 centimetara. Pozicija sedenja odgovarajuće je viša i doprinosi utisku SUV vozila. Uz to obezbeđuje i više prostora za glavu napred.

U isto vreme je prostor za noge nazad povećan i veoma je izdašan. Iako je GLA sada za centimetar kraći. Tipične off-road dizajn karakteristike uključuju uzdignut prednji deo, kraće prepuste napred i nazad i zaštitne oplate obimom vozila. 4MATIC modeli se karakterišu Off-Road Engineering Paketom u okviru standardne opreme. Ovaj sistem poseduje dodatni program vožnje, funkciju za ispomoć prilikom vožnje na velikim nizbrdicama i off-road animaciju na medija ekranu, zajedno sa MULTIBEAM LED glavnim svetlima, koja poseduju posebnu funkciju osvetljenja pri off-road vožnji.

Novi GLA ide još jedan korak napred kada je u pitanju bezbednost.

To zahvaljujući pomoćnim sistemima za vožnju koji daju podršku vozaču. Unapređene funkcije Driving Assistance Paketa uključuju, na primer, funkciju “Manevra skretanja“, funkcije stvaranja koridora za hitne službe, upozorenja na vozila u mrtvom uglu pri stajanju (exit warning function) koja upozorava vozača na bicikliste i vozila u mrtvom uglu, kao i upozorenje na pešake koji se nalaze u blizini pešačkog prelaza.

GLA je u stanju da odreaguje u situacijama kada izostane reakcija vozača. Pomoćni sistem Active Brake Assist je zadužen da primeni autonomno kočenje u situacijama kada vozač ne odreaguje kako bi se izbegao sudar ili se smanjio intenzitet sudara. Sistem, takođe, može do brzine od oko 60 km/h izvršiti kočenje ispred nepomičnih prepreka ili pešaka koji prelaze ulicu. U zavisnosti od situacije, na ovaj način se može izbeći sudar do brzine od oko 50 km/h. Novi GLA se očekuje na evropskom tržištu u proleće 2020. godine.

Sa snažnim i izuzetno efikasnim motorima sa četiri cilindra, najnovijim pomoćnim sistemima za vožnju sa kooperativnom podrškom vozaču, MBUX multimedijalnim sistemom kao i sa obimnim ENERGIZING komfor sistemom, novi model poseduje sve jake strane aktuelne generacije kompaktnih vozila brenda Mercedes-Benz.

„Uvođenje na tržište novog modela GLA označava vrhunac potpunog osveženja naše porodice kompaktnih automobila“, izjavila je Britta Seeger, članica Upravnog Odbora (Bord od Management) kompanije Daimler AG, odgovorna za Mercedes-Benz Cars Marketing & Sales. „Velika potražnja naših SUV modela pokazuje da možemo da ponudimo pravi model za svakog našeg kupca. Ukoliko se osvrnemo na zahteve naših stranaka, oni su tražili prvenstveno dva off-road modela, GLB i GLA, koji savršeno nadopunjuju jedan drugog:  GLB je najfunkcionalniji i najprostraniji model u našoj klasi kompaktnih vozila, u isto vreme novi GLA je pozicioniran kao njegov sportski brat i SUV sa orjentacijom na lifestyle.“

Prema Gorden Wageneru, glavnom dizajneru Daimler grupacije: „Novi  GLA otelotvoruje savršenu sinergiju između čiste lepote i robustnih off-road elemenata. Sa ovim modelom dinamični SUV preuzima karakteristike budućeg modernog luksuza.“

Novi GLA će se na evropskom tržištu debitovati u proleće 2020. godine dok će do kupaca u SAD-u i Kini stići u leto 2020. Zahvaljujući ovakvom globalnom pokriću po pitanju prodaje, Mercedes-Benz očekuje da, ukoliko se računa kompletan životni ciklus, model GLA postane jedan od najpopularnijih modela kompaktne klase, odmah nakon A-Klase.

PR Saopštenje: Mercedes-Benz

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery