AktuelnoPRVesti

Novi kamion za novu eru

eActros
1.43KPregleda

Mercedes-Benz eActros slavi svetsku premijeru

 

Kompanija Mercedes-Benz Trucks objavila je svetsku premijeru električnog kamiona eActros, vozila za teški distributivni transport. Mercedes-Benz Trucks time najavljuje novu eru lansiranjem prvog električnog serijskog modela sa znakom zvezde.

„Moramo priznati da je transport deo problema kada su u pitanju klimatske promene. Istovremeno, možemo i bićemo deo rešenja. Počinjemo sa eActrosom koji je prešao više od pola miliona kilometara na javnim putevima!”, ističe Karin Rådström, članica Upravnog odbora kompanije Daimler Truck AG, odgovorna za Mercedes-Benz Trucks.

 

Rådström je uverena u koncept i tržišni potencijal eActrosa: „ eActros i njegove namenske usluge veliki su korak za kompaniju Mercdes-Benz Trucks. Ali i za naše kupce u pravcu transporta koji je CO2-neutralan!“

 

Sve je spremno

Nakon što je Mercedes-Benz Trucks na Sajmu komercijalnih vozila IAA u Hanoveru 2016. godine predstavio koncept kamiona za teški distributivni transport za gradska područja, dve godine kasnije počelo je praktično testiranje 10 prototipova eActrosa. Sve to u saradnji sa kupcima u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama. Cilj „eActros Innovation Fleet“ bio je lansiranje eActrosa spremnog za serijsku proizvodnju na tržište u 2021. godini.

 

„Razvoj eActrosa usredsređen je na partnerstvo sa našim kupcima. Sve što smo naučili iz projekta Inovation Fleet, sada je inkorporirano u serijsku proizvodnju. U poređenju sa prototipom, nekoliko karakteristika kao što su domet, pogonska snaga i bezbednost znatno su poboljšane u serijskom modelu.“, objašnjava Andreas von Wallfeld, rukovodilac prodaje i marketinga u kompaniji Mercedes-Benz Trucks.

 

U tehnološkom srcu eActrosa je pogonska jedinica sa dva integrisana elektro-motora zajedno sa dvostepenim menjačkim prenosnikom. Oba motora pružaju impresivnu udobnost u vožnji i sjajnu dinamiku vozila, dok tihi električni pogon bez emisije znači da se kamion može koristiti i za noćne isporuke, kao i za ulazak u centar gradova gde inače važe zabrane za dizel vozila. U zavisnosti od verzije, eActros snagu crpi iz 3 ili 4 paketa baterija. Svaki je kapaciteta od oko 105 kWh.

 

Zahvaljujući maksimalnom kapacitetu od 420 kWh, domet do 400 km je više nego realan. Sa kapacitetom punjenja od 160 kW, baterijama je potrebno malo više od sat vremena da se napune od 20 do 80 procenata. Naravno, kada su povezane na regularnu 400A jednosmernu stanicu za punjenje (DC). „Stoga je eActros savršeno opremljen za svoje svakodnevne operacije u distributivnom transportu, s obzirom na raspoloživost i performanse.“, dodaje von Wallfeld.

 

Kako bi pomogao transportnim kompanijama korak po korak pri prelasku na elektromobilnost, Mercedes je inkorporirao eActrosa u sveobuhvatni sistem koji uključuje savetnike i servisne proizvode za kupce. Zauzvrat, dobija se najbolja moguća upotreba vozila, optimizacija ukupnih troškova i uspostavljanje infrastrukturom za punjenje. Pored toga, ovaj električni kamion poseduje visok stepen povezanosti i digitalizacije.

 

eActros

 

Visoka bezbednost

Ovo se takođe odnosi i na bezbednost vozila. U poslednjoj generaciji Actrosa sa konvencionalnim dizel pogonom, kompanija Mercedes-Benz Trucks je već pružila impresivnu demonstraciju bezbednosnih standarda koji su danas mogući na putevima. Kao i onoga što proizvođač radi kako bi ostvario svoju viziju saobraćaja bez nesreća.

 

Sa modelom eActros, kompanija Mercedes-Benz Trucks pomno prati aktivnu bezbednost, u vidu standardno integrisanih sistema kao što su MirrorCam, Sideguard Assist S1R ili peta generacija Active Brake Assist (ABA) sistema sa mogućnošću detekcije pešaka. Takođe, vodi se računa i o izazovima povezanim sa električnim vozilima i njihovim visokonaponskim sistemima.

 

Od jeseni 2021, serijski model će se proizvoditi u najvećem Mercedes-Benz Trucks pogonu u mestu Wörth na Rajni. Poslednjih meseci vršene su intenzivne pripreme za nove tamošnje proizvodne procese. To uključuje i izgradnju nove montažne linije. U početnoj fazi model serijske proizvodnje eActrosa biće dostupan u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Italiji, Španiji, Francuskoj, Holandiji, Belgiji, Velikoj Britaniji, Danskoj, Norveškoj i Švedskoj. Ostala tržišta će tek uslediti.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery