AktuelnoPredstavljamo

Nissan Z Proto kao vesnik serijskog modela (VIDEO)

2.4KPregleda

Nissan Z se vratio i to u atraktivnijem izdanju nego ikada ranije

 

Aktuelni 370Z je s nama od 2009., što ga čini pravim automobilskim „metuzalemom“. Kompanija je čitav projekat vratila na crtački sto, da bismo sada dobili prvi uvid u željno očekivanog naslednika 370Z, bar u njegovu ranu verziju.

 

 

Nissan Z Proto naravno još uvek nije u prodaji, a „Proto“ se odnosi na „prototip“. Ipak, on nam pruža rani uvid u to šta možemo očekivati od budućeg serijskog modela.

 

 

Mnogi detalji koje ćemo izneti, poput retro stajlinga, modernizovanog enterijera i twin-turbo V6 motora, svoje mesto će pronaći i u serijskom Nissanu Z, kada on bude stupio na tržište. Očekujemo da se to desi u neko vreme sledeće godine. Za sada, sve što možemo da uradimo je da izanaliziramo ono što nam je poznato.

 

 

„Srce“ Nissana Z Proto čini twin-turbo V6 motor. S obzirom na to da je još uvek reč o konceptu, radna zapremina i snaga ostaju misterija. Ipak, ukoliko napravimo analogiju s motorom iz Infiniti Red Sport modela, očekujemo konjicu iznad 400 „grla“ kada je o novom Z reč.

 

Ova brojka bi mogla da figurira kao značajno unapređenje u odnosu na 370Z, koji u najsnažnijoj NISMO verziji raspolaže s 355 konja. I ne samo to, jer će novi Z kada bude stupio na scenu, biti više nego relevantan igrač naspram konkurenata kao što je Toyota Supra.

 

 

Novi twin-turbo V6 u Z Proto modelu, uparen je sa šestostepenim manuelnim menjačem a snaga (koja tek treba da bude obelodanjena), šalje se na zadnje točkove. Iz Nissana javljaju da je i automatski menjač u razvoju.

 

 

Izgled Nissana Z Proto, svojevrsni je omaž nekadašnjim ikonama. Svetlo žuta boja s „perla“ efektom evocira na prvu generaciju 240, dok produžena hauba, s okruglim LED farovima i četvrtastom maskom hladnjaka, sjedinjuje karakteristike drugih Z modela. Tu je čak i „Fairlady“ Z bedž na poklopcu prtljažnika.

 

 

Zadnji deo Z Protoa, možda je i najupečatljiviji aspekt kada je reč o spoljašnjosti vozila, s crnom sekcijom koja se pruža punom širinom otvora prtljažnika  i preko zadnjih krila, skrivajući u sebi horizontalnu LED signalnu grupu. Ovo dizajnersko rešenje je inspiraciju pronašlo u 300 ZX iz devedesetih.

 

 

Međutim, nije sve retro. Moderni elementi od ugljeničnih vlakana oplemenjuju spoljašnjost, od bočnih pragova do prednje donje „suknjice“ i zadnjeg difuzora. Sama karoserija počiva na lakim naplacima od aluminijumske legure, razmere 19 cola, dok je za „demonstraciju moći“ zaslužan tandem završetaka izduvnih cevi.

 

 

U smislu veličine, Nissan Z Proto je zapravo nešto veći u odnosu na aktuelni 370Z, posebno kada govorimo o dužini. Unutrašnjost nije do te mere u retro „fazonu“ kao eksterijer, ali pruža čistu, minimalističku postavku s više ekrana. U „srcu“ kabine je takozvani „deep dish“ volan s tri paoka i „Z“ logoom na sebi, uz brojne kontrolne jedinice s obe strane.

 

 

Sedišta su presvučena mešavinom alkantare i kože, sa žutim šavovima koji su preneseni i na obruč volana, ručicu menjača i centralnu konzolu. Poput prethodnika, Nissan Proto Z ima samo dva sedišta.

 

 

Kada je o tehnologiji reč, lociran odmah iza upravljača je novi 12,3-inčni klaster instrumentacije, koji zamenjuje zastarele analogne pokazivače. Tu je takođe i novi ekran osetljiv na dodir, a ukoliko se radi o istoj jedinici kao u Nissanu Rogue, dijagonala bi trebalo da mu bude 9 inča. Naravno, info-zabavni sistem je najnoviji produkt japanske kompanije, a tri okrugla pokazivača iznad centralnog ekrana, na vrhu su armaturne table.

 

 

Nissan Z Proto je koncept, ali bez obzira na to, očekujemo da serijska verzija, koja će se pojaviti sledeće godine kao model za 2020., ne odstupi mnogo od smernica koje smo analizirali, uključujući i twin-turbo V6. Više detalja vezanih za specifikacije i cene, saznaćemo kako se bude bližila premijera. Neka procena je da bi mogao (u SAD) da startuje s brojkom od oko 40.000 dolara. Toyota Supra – čuvaj se!

 

 

Vrele Gume

2 Komentara

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery