AktuelnoIstorija

Nikola Tesla, genije bez kojeg svet automobila ne bi bio danas takav kakav jeste

3.01KPregleda

Chrysler je jedna od automobilskih marki koje su senka onoga što su nekada bile. Pod dirigentskom palicom Daimlera i Fiata, samo je dolazilo do dodatnog propadanja, a da nije bilo ovog američkog proizvođača, automobilski svet bi danas izgledao sasvim drugačije.

 

S tehničkog aspekta, Plymouth Valiant iz 1960., je otvorio oči automobilske industrije predstavivši alternatore na naizmeničnu struju umesto generatora jednosmerne struje. Pouzdaniji od generatora, alternator je briljantno rešenje koje služi za punjenje 12-voltnih akumulatora vozila.

 

Prekjuče, 10. jula, navršilo se 165 godina od rođenja Nikole Tesle, čoveka koji je postavio osnove za kreiranje Chryslerovog automobilskog alternatora, dokazujući fascinantnu primenjivost naizmenične električne struje. Srbin, rođen u Habsburškoj monarhiji (na teritoriji današnje Hrvatske), ovaj genijalni pronalazač je oblikovao svet kakav danas znamo.

 

Obratimo na trenutak pažnju na naizmeničnu struju. Celom svetu je poznat čuveni „rat“ između Nikole Tesle i Tomasa Edisona koji je bio strastveni zagovornik jednosmerne struje, ali danas električne mreže širom sveta koriste naizmeničnu, i to iz dva razloga. Na prvom mestu, naizmenična struja menja napon uz pomoć transformatora, što je čini savršenim rešenjem za daljinsku distribuciju u okviru energetske mreže. Drugo, naizmeničnu struju koriste indukcioni motori u uređajima kao što su električni alati, usisivači, kosilice…

 

Na „Izložbi elektrike“ u Medison Skver Gardenu 1898., takozvani teleautomat predstavljen je svetu u formi putem radio talasa kontrolisanog minijaturnog čamca. Ovaj izum je uticao na kreiranje brojnih vojnih signalnih uređaja i mnogo je više od „pradede“ MQ-9 Reapera i dronova koje možemo kupiti na AliExpressu.

 

Inspirisan viktorijanskim filozofom i biologom, Herbertom Spenserom, srpsko-američki genije, blagoslovio je svet elektronskim logičkim kolom. Dovoljno je reći da se radi o ključnom elementu svakog računara, uključujući info-zabavni sistem u vašem vozilu ili moderan smartfon. Mnogi od vas verovatno čitaju ovaj članak na laptopu takođe opremljenim ovom komponentom.

 

Dakle, bez Tesline vizije i njegovog briljantnog uma, automobil kakav danas znamo jednostavno ne bi postojao. Da je živ, Nikola Tesla bi sigurno s odobravanjem gledao na električne automobile, i verovatno bi doprineo njihovom usavršavanju.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery