AktuelnoEco GreenVesti

EU traži zabranu benzinskih i dizel vozila 2035.

2.54KPregleda

Znamo šta to znači za proizvođače automobila.

 

Elektrifikacija automobilske industrije se zahuktava sve više. Poslednjih par godina, retke su vesti iz ovog sektora koje na direktan ili indirektan način nisu vezane za ekologiju. Zapravo, po izveštaju Blumberga u kojem se citira nedavno izdat dokument EU, proces zabrane automobila pogonjenih SUS motorima će se ubrzati.

 

Po dotičnom dokumentu, zahteva se da emisija novih putničkih i komercijalnih vozila padne za 65 odsto do 2030., odnosno na „nulu“ do 2035. Naravno, stroži standardi dolaze s obavezivanjem vlada da izgrade odgovarajući broj stanica za punjenje, u skladu s planom.

 

Da podsetimo, Evropa ima za cilj da postane prvi kontinent s neto nultom emisijom do 2050., tako da je projektovana zabrana prodaje vozila s konvencionalnim pogonom 2035. usputna mera. Blumberg izveštava da će ažurirani plan biti objavljen sledeće nedelje, što uključuje striktni cilj vezan za 2030., koji podrazumeva smanjenje emisije gasova staklene bašte za najmanje 55 odsto u odnosu na nivoe iz 1990.

 

Treba istaći da aktuelni evropski plan nalaže da se emisija koju proizvode automobilil smanji do 2030. za 37,5 odsto. Ažurirani plan je značajno stroži, uzimajući u obzir da oko 12 odsto ukupne emisije u EU proizvode putnička vozila.

 

S tim u vezi, ono što možemo da očekujemo od proizvođača automobila, posebno onih koji se dobro kotiraju u Evropi, je da još više ubrzaju tranziciju ka elektrifikaciji. Volkswagen je među onima koji su najavili potpuno ukidanje SUS motora, s tim što se u prethodnom izveštaju kaže da će prodaja konvencionalno pogonjenih automobila biti završena do 2035.. Ford je objavio svoj plan još ranije, s ciljem da tradicionalne pogonske sklopove izbaci iz svojih vozila do 2030.

 

Očekuje se da i druge automobilske kompanije prate ovaj primer, čim nova regulativa bude predstavljena i stupi na snagu.

 

Vrele Gume

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery