AktuelnoEco GreenVesti

Nemačka uskoro daje „zeleno svetlo“ za javnu upotrebu robotaksija

1.65KPregleda

Nemačka automobilska industrija je apelovala na zakonodavce da ubrzaju formiranje regulative koja bi mogla da posluži kao međunarodni nacrt za autonomna taksi vozila i autobuse

 

Kabinet kancelarke Angele Merkel je 10. februara izneo predlog zakona kojim bi se omogućilo da autonomna vozila nivoa 4 operišu na javnim putevima u definisanim oblastima, počev već od sledeće godine.

 

„Želimo autonomne automobile i buseve, koji voze putnike ka njihovim destinacijama po želji, a zatim se parkiraju u svojim garažama“, rekao je nemački ministar saobraćaja, Andreas Šojer.

 

VDA, koja predstavlja interese nemačkih proizvođača automobila i delova, kaže da će ova regulativa, ukoliko prođe, pomoći industriji da ojača na međunarodnom planu u trci razvijanja visokoautomatizovanih vozila.

 

Dok kompanije poput Volkswagena i Daimlera nemaju vozila te vrste spremna za serijsku prozvodnju, one se nadaju da će im pogodan regulatorni ambijent pomoći da dizajniraju i lansiraju samovozeća vozila, poznata kao robotaksi.

 

„Znanje i iskustvo koje može da se stekne u Nemačkoj u okviru ovog procesa pruža mogućnost da posluži kao osnova za evropski zakonski okvir i međunarodnu regulativu“, saopštila je VDA.

 

Trenutno, nijedan od glavnih nemačkih proizvođača automobila nema planove koji podrazumevaju skoro lansiranje autonomnih vozila. Pod vođstvom Ole Kelenijusa, Mercedes-Benz se povukao iz oblasti robotaksija argumentujući taj potez time da ne vidi validan poslovni plan, tako da se pre odlučio za zajedničku investiciju s kompanijom Nvidia u okviru viših nivoa autonomije za konvencionalna putnička vozila, odnosno privatne kupce.

 

U novembru, VW je imenovao jednog od svojih najboljih inženjera, Kristijana Zengera, na mesto šefa sektora zaduženog za razvoj autonomne i uslužne vožnje. On je odgovoran za razvoj modela koji će se koristiti u dotičnim flotama, s tim što će softverski sistem doći iz partnerske firme Argo AI.

 

Vrele Gume

2 Komentara

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery