AktuelnoVesti

Nemačka pooštrava kaznenu politiku u okviru Zakona o bezbednosti saobraćaja

5.88KPregleda

Nedavno su u Nemačkoj stupile na snagu izmene Zakona o saobraćaju, u domenu trajanja kaznenih bodova (tačkica), kao i visine novčanih kazni.

 

Ovaj potez se opravdava time da u zemlji s preko 50 miliona vozačkih dozvola, i isto toliko vozača s različitih meridijana, trenutne mere ne doprinose smanjenju broja prekršaja.

 

Upotreba mobilnih telefona tokom vožnje, prekoračenje brzine, vožnja pod dejstvom alkohola, prolazak kroz crveno svetlo, kao i ostali prekršaji, postali su deo svakodnevice. Verovatno je tome doprineo i veliki broj integrisanih vozača. Naime, Nemačka je proširila listu zemalja čije biometrijske vozačke dozvole priznaje, a useljenicima dozvoljava prepis njihovih dozvola na nemačke. Srbija je na sreću među tim zemljama.

 

Kazneni bodovi su donedavno bivali automatski brisani za najviše do dve godine, ali sada stvari stoje nešto drugačije. Evo konkretnih podataka do kojih smo došli:

  1. Prekoračenje brzine za 25 km/h više od dozvoljene – kazna iznosi 70 evra a kazneni bod traje 3,5 godina
  2. Prekoračenje brzine za 27 km/h više od dozvoljene – kazna iznosi 80 evra a kazneni bod traje 3,5 godina
  3. Ako već imate dva registrovana kaznena boda i prekoračite brzinu 23 km/h više u odnosu na dozvoljenu, kazna iznosi 100 evra, a bod takođe traje 3,5 godina.
  4. Za upotrebu mobilnog telefona, ali i bilo kog drugog elektronskog uređaja tokom vožnje (radio stanica, tablet, laptop i slično), kazna iznosi 175 evra, a bod traje 3,5 godina.

 

Dozvoljeno je imati do 7 kaznenih bodova. Ukoliko se stekne i osmi, dozvola se oduzima dok ne istekne prvi sledeći (najstariji) bod.

 

Ministarstvo saobraćaja smatra da će nove mere znatno doprineti smanjenju broja prekršaja i poboljšati bezbednost saobraćaja.

 

Vrele Gume

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery