Online plus

Nauka u službi frizure

1.12KPregleda

Da li je moguće voziti kabriolet, a pri tom ne pokvariti frizuru?

Odgovor na ovo pitanje dala je poznata TV voditeljka glumica i foto model – Sylvie van der Vaart, naravno u saradnji da BMW-om. Najbolje mesto na kom se ovakva stvar može ispitati je novi tunel za aerodinamička istraživanja koji se nalazi u severnom delu Minhena – mesto koje impresioniralo iskusnu i naputovanu voditeljku za koju se slobodno može reći da je „videla sveta“

Pored tima aerodinamičara, za ovakvo „ispitivanje“ bila je potrebna još jedna, neizbežna vrsta stručnjaka koji je po prirodi stvari prisutan svuda gde postoje žene koje brinu za svoj izgled – frizer. Dakle, kada je ovaj specijalista uradio svoju magiju, Sylvie van der Vaart bila je spremna isproba zaštitu u prvom automobilu. Reč je o kabriolet verziji serije 3 koji je proizveden davne 1987. godine.
Da bi sve bilo na svom mestu, a istraživanje kompletno Sylvie je bila obučena u „Bordeaux“ haljinu, imala je puštenu kosu sa savršeno pripremljenom frizurom. Međutim, neposredno pre sedanja u automobil model je bio pomalo uplašen jer se nikada u životu nije našla pred toliko velikim rotorom. Ipak, stručnjaci iz BMW-a su je uverili da je potpuno bezbedna tako da je „test vožnja“ mogla da počne.

Ogromni ventilator je počeo da se okreće, a laki povetarac se vrlo brzo pretvorio u vetar brzine 60 kilometara na sat. Kada su se točkovi zaustavili i kada vazduh u tunelu stao, izraz lica glavnih stručnjaka – frizera i stiliste je govorio sve! Oni nisu bili previše srećni, jer je vetar za vrlo kratak vremenski period prilično pokvario njihov trud, a Sylvie van der Vaart je izgledala kao da je snimala video spot iz 80-tih. Stilisti su se ponovo bacili na posao i vratili vreme u 2009. godinu. Sylvie van der Vaart ovog puta sela u novu seriju 3, onako kako to radi svaki dan gradu gde živi – Madridu. Iako je poreklom holanđanka, ona je udata za fudbalera Rafael Ferdinanda van der Vaarta koji, gle čuda, igra za Real Madrid. „Vožnja sa spuštenim krovom je prava stvar za mene“ – izjavila je 31-godišnjakinja. Kada je veštački vetar ponovo pušten, kosa joj se jedva pomerala. Prilikom izlaska iz automobila izjavila je razlika neverovatna i da se u jednom trenutku zapitala da li u tunelu uopšte struji vazduh.

Ono što je Sylvie van der Vaart osetila u automobilu je razlika koja je nastala kao rezultat 22-godišnjeg razvoja i istraživanja na polju aerodinamike. Novi razvojni centar BMW-a omogućava poboljšanja u vrlo ranim fazama konstruisanja i dizajniranja automobila. Aerodinamika zajedno sa smanjenjem mase i upotrebom najmodernijh tehnologija igra vrlo važnu ulogu u smanjenju potrošnje goriva, a samim tim i emisije ugljen-dioksida i štetnih gasova. Automobil je čistiji i ekonomičniji, a frizura je ostala netaknuta. Nije li tehnologija divna? Neposredno nakon snimanja ovog testa u Minhenu, lekari su otkrili da Sylvie van der Vaart ima rak dojke. S obzirom da je bolest otkrivena u ranoj fazi, voditeljka je imala jednu uspešnu operaciju i kasnije je podvrgnuta je hemoterapiji, a navikla se da nosi periku.

Piše: Pavle Barta

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery