970_250_eko
Online plus

Peter Schreyer

376Pregleda

Prvi čovek današnje automobilske industrije

Prestižna nagrada „Zlatni volan“ za izvanredna dostignuća u automobilskoj industriji ove godine je dodeljena Peteru Schreyeru, predsedniku i glavnom dizajneru grupacije Hyundai-Kia

Bavarac Schreyer, šef Kijinog dizajna od 2006. godine, ove jeseni je osvajanjem nagrade „Zlatni volan“ i zvanično promovisan u prvog čoveka, ne samo svoje kuće, već i celokupne današnje automobilske industrije.

Peter Schreyer je dizajner od stila, zanata i visokih škola. Usavršavao se na Minhenskom univerzitetu za upotrebljive nauke i londonskom London Royal College of Art, a isti mu je 2007. godine čak podelio počasni doktorat. Pre nego što je dospeo u redove Kia automobila, Schreyer je bio direktno odgovoran za dizajn linije modela Audija koje danas srećemo na ulicama, Volkswagen Bube i Volkswagen Passata.

VW grupacija nikada nije prežalila njegov odlazak i činjenicu da su ga se olako odrekli, što je Kia umela da maestralno iskoristi. Nezvanično se pominje „blanko“ ček koji je Schreyer dobio od tadašnjeg predsednika KIA Motors grupacije, za svoj prelazak u Koreju.

Početkom ove godine napreduje u hijerarhiji. Postao je i predsednik svih dizajnerskih centara grupacije Hyundai-Kia. U Kiji je Schreyer u potpunosti opravdao i čak prevazišao očekivanja! Razvio je dizajnersku filozofiju koja preferira jednostavnost i jasnoću, što je u velikoj meri uticalo na uspeh brenda. U poslednjih pet godina, Kia je udvostručila svoju globalnu prodaju i u 2012. godini prodala je preko 2,7 miliona vozila.

Pod Schreyerovim vođstvom, u Kijinim studijima u Koreji, SAD i Frankfurtu kreirana su neka dizajnerski vrlo upadljiva vozila – kultni crossover Soul, dinamični sportski terenac Sportage, elegantna limuzina Optima, električni koncept POP, studija GT i koncept manjeg sportskog terenca Provo.

Inače, Schreyer je tek drugi dizajner u tridesetjednogodišnjoj istoriji „Zlatnog volana“. Čuveni Giorgetto Giugiaro je to priznanje dobio davne 1995. godine.

Dobitnici priznanja u poslednjih nekoliko godina bili su npr. Ferdinand Piëch, 1. čovek Volkswagena (2012.), Alan Mulally, predsednik uprave Ford Motor Company (2011.) i Norbert Reithofer, predsednik uprave BMW (2010.).

„Veoma sam ponosan da sam dobio ovu značajnu nagradu. To je za mene velika čast i istovremeno priznanje naših dizajnerskih odeljenja širom sveta, koja su u poslednjih nekoliko godina uradila veliki posao,” komentarisao je Schreyer.

„Korporacija Kia Motors mi je dala jedinstvenu priliku da počnem od nule i automobilskom brendu podarim sasvim novo, karakteristično lice. Odgovornost za dizajn grupacije Hyundai Motors je novi izazov i istovremeno jasno razlikovanje dizajnerskih strategija ova dva brenda,“ dodao je šezdesetogodišnji Bavarac.

Kako sada stoje stvari u svetu dizajna automobila, sasvim je jasno da viziju i umeće Schreyera neće biti lako dostići.

Više o njegovoj filozofiji stvaranja pogledajte kroz EKSKLUZIVNI INTERVJU koji nam je dao tokom Sajma u Frankfurtu:

Miodrag Piroški

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery