Sajam automobila u Frankfurtu

Mercedes Vision EQS – odgovor na pitanje kako će izgledati luksuzni automobili budućnosti!

Koncept je premijerno predstavljen u Frankfurtu

Mercedes Vision EQS
2.85KPregleda

Ako ste se pitali kako će izlgedati luksuzni automobili u budućnosti, danas je Mercedes dao odgovor na to pitanje. Naime, nemački brend je u Frankfurtu predstavio svoj novi koncept po imenu Mercedes-Benz Vision EQS!

Mercedes Vision EQS

Mercedes oznaku EQ koristi za svoje električne automobile, dok se slovo S simbolično odnosi na luksuznu S-Klasu nemačkog proizvođača.

Vision EQS je potpuno električni automobil koji poseduje bateriju kapaciteta 100 kWh. Zahvaljujući toj bateriji, on sa jednim punjenjem može da pređe i do 700 kilometara puta. Ovaj model razvija 470 konjskih snaga (350 kW) i 760 Nm obrtnog momenta. To mu omogućava da, bar na papiru, iz mesta do 100 km/h ubrzava za samo 4,5 sekundi. Takođe, maksimalna brzina koju on može da postigne iznosi malo preko 200 km/h.

Mercedes Vision EQS

Luksuz, luksuz i luksuz

Vision EQS koncept ima oble linije karoserije i svakako je jedno od najinteresantnijih vozila na ovogodišnjem Sajmu automobila u Frankfurtu. Detalji spoljašnjeg dizajna su karakteristični za EQ modele nemačkog proizvođača. Na prednjem delu ističu se digitalni farovi i maska sa 188 LED lampica koje stvaraju 3D efekat.  Na zadnjem delu automobila ističe se čak 229 osvetljenih zvezdica.

Enterijer je futuristički dizajniran i osmišljen je za prevoz četiri odrasle osobe. Svaki putnik u ovom automobilu ima sedište koje podseća na fotelju. Međutim, najviše pažnje privlači komandna tabla koja podseća na kokpit neke luksuzne jahte. Centralnom konzolom donimira ogromni digitalni ekran. Konvencionalnih komandi poput prekidača i dugmića u ovom automobilu budućnosti – nema…  Volan se svojim pravougaonim oblikom takođe značajno razlikuje od upravljača na kakve smo navikli.

Što se tiče digitalnih ekrana, tu su još dva manja u vratima vozača i suvozača, kao i neka vrsta “head-up” displeja ispred vozača. Tipično za mnoge konceptne automobile, ni ovaj Mercedesov nema klasična ogledala u spoljnim retroviziroma, već male kamere umsto njih.

Izostavljen je i “B” stub, kako bi se putnicima olakšao ulazak u kabinu, a atmosferu u vožnji upotpunjuje LED ambijantalno osvetljenje.

Kada je reč o materijalima, on je izrađen od DINAMICA mikro vlakana, ali i od reciklirane PET ambalaže. Tu je još i veštačka koža koja je slična Nappa koži. Presvlaka krova je izrađena od recikliranog otpada iz okeana.

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery