AktuelnoVesti

Mercedes planira da ukine manuelni menjač i brojne SUS motore

3.59KPregleda

Mercedes sve karte stavlja na elektrifikaciju, planirajući čak lansiranje AMG i Maybach modela s nultom emisijom

 

EQE i EQS limuzine će imati svoje SUV pandane, tako da će se slediti primer manjih EQA i EQB. Ulaganje ogromnih sredstava u „zelene“ modele zahteva i izdašne budžete, tako da je Daimler prisiljen da štedi gde god može.

 

Ovde dolazimo do poteza koji nije iznenađujući, ali izaziva  „setu“ – Mercedes je rekao „Auf Wiedersehen“ manuelnim menjačima. Doduše, to se neće desiti preko noći, ali šef Mercedesovog sektora za razvoj i istraživanje, Markus Šefer, rekao je da će „trokraka zvezda“ eliminisati manuelne menjače. Postepeno penzionisanje „papučice kvačila“ će u najvećoj meri uticati ne kupce u Evropi, ne toliko na one u Americi, gde ručni menjač nije u ponudi još od propasti SLK 250 za 2015.

 

Dodatne mere uštede se preduzimaju i na taj način što će Mercedes drastično redukovati ponudu tradicionalnih pogonskih sklopova. Daimler kaže da „će investicije u razvoj motora s unutrašnjim sagorevanjem naglo opasti“, kao deo šireg plana koji podrazumeva eliminaciju izvesnog broja pogonskih varijanti, i to za čak 70 odsto do kraja dekade. Ovde su najranjiviji dizel motori, s obzirom na strože ekološke standarde koji se primenjuju u Evropi.

 

To nije sve, jer je Markus Šefler spomenuo i „značajno smanjenje broja platformi“.  Drugim rečima, sve veći broj modela će deliti istu osnovnu arhitekturu u cilju ostvarivanja dodatne uštede.

 

Uprkos tome što je Mercedesova gama veća nego ikada ranije, još uvek nije najavljeno „eutanaziranje“ nekog modela, mada je ukinuta proizvodnja S klase u kupe i kabriolet izdanjima.

 

Kratkoročni cilj je da se smanje fiksni troškovi za više od 20 odsto do sredine ove dekade, kada Mercedes planira da smanji izdatke na planu istraživanja i razvoja za više od 20 odsto u poređenju s 2019. Varijabilni troškovi su takođe ušli u projekciju, a plan je da se smanje za jedan odsto u odnosu na prošlogodišnji nivo.

 

Vrele Gume

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery