AktuelnoVesti

Mercedes će sklapati EQS električnu limuzinu u Indiji

1.39KPregleda

Nemački proizvođač će započeti prodaju EQS „Made in India“ u četvrtom kvartalu.

 

Mercedes-Benz planira da startuje s lokalnom proizvodnjom EQS električne limuzine u Indiji ove godine, što je deo šire elektrifikacione kampanje u Aziji, kaže Martin Švenk, šef ogranka nemačke marke u ovoj zemlji.

 

Mercedes, koji će biti prvi globalni proizvođač luksuznih automobila, koji će električne modele proizvoditi u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji sveta, očekuje da će lokalne EQS primerke plasirati na indijsko tržište u četvrtom kvartalu ove godine.

 

Kompanija je prodaju uvezenog EQC električnog SUV-a u Indiji započela 2020., a od tada razvija plan za elektromobile u ovoj zemlji, mada je on u ranoj fazi.

 

„Sada umesto da uvozimo model, proizvodićemo ga na lokalnom planu, jer ima izuzetan potencijal“, rekao je Švenk.

 

Prodaja elektromobila, posebno onih luksuznih, čini tek delić ukupne prodaje vozila u Indiji, u najvećoj meri zbog slabe potražnje i visokih cena, kao i nedostatka lokalnog lanca snabdevanja, uključujući i proizvodnju baterija.

 

Pored toga, visoke uvozne dažbine na električna vozila (Indija oporezuje kompletno sklopljene uvezene automobile na čak 100 odsto), odvraćaju kompanije. Tesla je lobirao kod indijskih vlasti tokom prošle godine da smanji carinske namete na 40 odsto.

 

Švenk nije komentarisao koliko bi Mercedes uložio u EV program u Indiji, ali je rekao da je kompanija uložila četiri milijarde rupija (47,6 miliona evra) u tu zemlju u protekle dve godine, čime su tamošnja ukupna ulaganja dostigla 300 miliona evra. Globalno, Mercedesova matična kompanija, Daimler, planira da uloži više od 40 milijardi evra do 2030. godine u razvoj električnih vozila, dok se priprema da dostigne Teslu, saopštila je kompanija u julu.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery