Vesti

McLaren Senna na Donigton Park stazi kao omaž Airtonu Seni i njegovom „Volto Magico“!

11. aprila na stazi Donigton Park, Airton Sina je po mišljenju mnogih izvozio najbolji krug u istoriji Formule 1!

McLaren Senna i Airton Sena
1.92KPregleda

Juče, 1. maja, obeleženo je 25 godina od kako nas je napustio jedan od najboljih vozača u istoriji Formule 1, Airton Sena. Postoji li bolji način da se oživi sećanje na njega, nego da se prisetimo kako je izlgedao jedan od najboljih momenata u njegovog karijeri? 

Naime, Henri Kečpol iz Carfection-a je odlučio da automobil po imenu McLaren Senna provoza po putevima Britanije. Svrha toga je bila da se vidi kako se ovaj trkački automobil ponaša na javnim putevima.

McLaren Senna i Airton Sena

Nakon vožnje po putevima britanskog ruralnog područja, Kečpol se uputio ka stazi Donigton Park. Upravo ta staza je mesto na kome je 1993. godine Airton Sena ostavio sve ljubitelje Formule 1 u čudu. I upravo tu je potvrdio da je zaslužio svoj nadimak, “kišni čovek”. Naime, Sena je na stazi koja je bila potopljena od kiše napravio podvig kakav nikom do i od tada nije pošao za rukom.

Brazilac je trku počeo sa četvrtog mesta, a pol poziciju je imao njegov najveći rival, Prost. Tog dana je kiša “lila kao iz kabla”. Uslovi na stazi su se drastično razlikovali od uslova prethodnog dana, kada su vožene kvalifikacije. Sena je bio uporan u tome da tu situaciju iskoristi.

Airton Sena je pre prve krivine pao na peto mesto… A onda, kao da je počeo da leti. Obilazio je bolide ispred njega, jedan za drugim. Za manje od jednog kruga, Sena je sa petog mesta došao na prvo, ispred Prosta.

To je bio momenat u kome je Sena savršeno prikazao svoj talenat vožnje po kiši. Svi dugi vozači tog dana su izgledali kao amateri. Za mnoge, upravo to je jedan od razloga zbog kojih je Airton Sena još uvek najbolji vozač u istoriji Formule 1.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery