AktuelnoVesti

Mazda2 debituje u Evropi kao preimenovana Toyota Yaris

2.15KPregleda

Prethodna generacija Toyote Yaris, koja se prodavala u Severnoj Americi, praktično je bila preimenovana Mazda2, dok sada imamo posla sa suprotnom praksom.

 

Naime, potvrđene su glasine od pre oko godinu dana, da će četvrta generacija Mazde2 na Starom kontinentu biti Yaris s logoom proizvođača iz Hirošime.

 

 

 

Saradnja između dva japanska proizvođača omogućila je Mazdi da lansira svoj prvi hibrid u Evropi, pridruživši se nekim blago hibridnim modelima i PHEV porodici, koji će biti lansirani od 2023. Mazdin pulen iz B segmenta startuje u električnom režimu zahvaljujući paketu baterija koji napaja elektromotor koji proizvodi 80 ks.

 

 

Električna jedinica radi u sinergiji s atmosferskim, trocilindarskim benzincem radne zapremine 1,5 litara i 92 ks. U kombinovanom režimu, Mazda2 isporučuje 115 ks, što je više nego dovoljno za potrebe gradski orijentisanog malog hečbeka. Naravno, elektromotor doprinosi agilnijem startu, tako da ova mala Mazda do 100 km/h ubzrava za 9,7 sekundi, dok maksimalno može da pojuri do 175 km/h.

 

 

U zavisnosti od veličine točkova (15 i 16 cola), hibridna „dvojka“ u WLTP ciklusu minimalno troši 3,8 litara goriva u proseku, emitujući usput 87 g/km CO2. Budući da samostalno puni baterije, hibridni pogonski sklop odrađuje kompletan posao i zna kako da distribuira pogonsku silu da bi kreirao savršen balans između gorivne efikasnosti i performansi.

 

 

Mazda će Yaris sa svojom oznakom prodavati u tri nivoa opreme: Hybrid Pure, Hybrid Agile i Hybrid Select. Kapacitet prtljažnika od 286 litara i međuosovinsko rastojanje od 2.560 milimetara su identični kao kod Yarisa. Naravno, pet zvezdica na Euro NCAP testu se podrazumeva.

 

 

Hibridna verzija je sasvim u redu, ali ne možemo a da se ne zapitamo da li Mazda može da iznedri svoj ekvivalent GR Yarisa? Verovatno ništa od toga, ali u međuvremenu, nova „dvojka“ s prodajom u Evropi kreće od proleća 2022.

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery