AktuelnoVesti

Mazda radi na rotacionom motoru na vodonik?

2.37KPregleda

Glasine su „van kontrole“.

 

Mazdino nastojanje da oživi rotacioni motor u ulozi produžavača autonomije za električne modele, na prilično je „staklenim nogama“, mada glasine u vezi s dotičnim projektom i dalje cirkulišu. Samim tim dolazi i do zbunjujućih informacija i raznoraznih spekulacija koje okružuju popularni Wankel. Ipak, najnovije glasine su prilično zanimljive. Naime, ukoliko se ispostave tačnim, Mazdin novi rotacioni motor će moći da koristi vodonik kao gorivo.

 

Glasine u vezi s oživljavanjem Wankel agregata su počele da kolaju nedugo nakon što je japanska marka objavila da će prekinuti proizvodnju RX-8 2012. Po novim „saznanjima“, vodonik je prilično kompatibilan kao gorivo s jedinstvenim dizajnom rotacionog motora, koji „ne pati“ od stvaranja vrelih tačaka, koje mogu nenamerno (prerano) dovesti do paljenja smeše. Takvo rešenje bi verovatno bilo skupo i eventualno rezervisano za neke specijalne edicije.

 

Ipak, čitava ideja zvuči prilično primamljivo, mada je vrlo verovatno da neće ući u serijsku proizvodnju. Mazda je prošlog oktobra potvrdila da će se rotacioni motor vratiti u prvoj polovini 2022. s MX-30, iako je kompanija morala da revidira stavove u julu, kada je saopštila da nije sigurna kada će doći do povratka. Shodno tome, krenule su glasine o propasti projekta povratka rotacionog motora, uz navode da je kompanija u potpunosti odbacila ideju o upotrebi ovog agregata u svrhu produžavanja autonomije.

 

Mazdino koketiranje s ovom idejom je definitivno održavalo nivo uzbuđenja kod entuzijasta, oduševljenih konceptima poput RX-Visiona, mada je povratak Wankela pod haubu Mazde malo verovatan. Japanci su bili uporna u pogledu povratka motora kao proširivača dometa, mada najnoviji razvoj događaja pruža sumornu sliku vezanu za naredno poglavlje. Mazda možda ima višedecenijsko iskustvo s rotacionim motorima na vodonik, 2003. je razvila RX-8 na ovo gorivo, ali će tu tehnologiju verovatno preskočiti u korist čisto električnih vozila.

 

Vrele Gume

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery