AktuelnoVesti

Mazda MX-30 na „tihoj vatri“

Od septembra u Evropi po ceni od 32.645 evra

3.06KPregleda

Mazda online promocija prvog kompanijskog EV-a, MX-30

 

Iako je zvanično najavljen još u oktobru prošle godine, prvi Mazdin potpuno električni model MX-30 još uvek nije u prodaji. 

 

 

Automobil koji je trebalo da bude jedna od najvećih senzacija 2020. godine, svoj put do kupaca za sada trasira kroz onlajn promocije iz same azijske kompanije. Pošto su sajamske mega premijere i (belo)svetske novinarske vožnje za sada izostale usled pandemije koronavirusa, japanski proizvodjač informacije medijima plaisira na „tihoj vatri“, ne bi li obezbedio konstantno praćenje komercijalizacije ovog modela.

 

 

Tako je ovih dana Mazda najpre izbacila niz prikaza i osvrta na detalje ovog EV modela. U ovoj praktično prvoj vožnji i testiranju MX-30 kompanija naravno nije našla nikakve zamerke novom modelu.

 

 

Zatim je i objavljeno da će električni gradski SUV u Evropi najpre stići u salone u Nemačkoj krajem septembra (tačnije 25.-26.) i to po početnoj ceni od 32.645 evra. I to bez ekoloških beneficija koje bi cenu ponegde mogle da smanje i za do 10 hiljada evra!

 

Mazda MX-30

 

Inače, proizvodnja Mazde MX-30 za globalno tržište zvanično je počela u japanskoj Hirošimi 19 maja. tekuće godine, dakle pre manje od mesec dana. Kako stvari stoje, načekaćemo se dok ne stigne na testiranje i kod nas.

 

Mazda MX-30

 

MX-30 ima zadatak da povede električnu revoluciju unutar brenda Mazda. Pokreće ga e-Skyactiv elektromotor snage 145 kS (107 kW) sa 271 Nm, što ovom električnom urbanom krosoveru obezbeđuje ubrzanje do 100 km/h za 9,7 sekundi i maksimalnu brzinu od 140 km/h.

 

 

Kapacitet baterija MX-30 iznosi 35.5 kWh, a prema zvaničnim podacima potrošnja struje iznosi 17,9 kWh na 100 kilometara. To znači da je procenjena autonomija vožnje u kombinovanom WLTP ciklusu iznosi 200 km . U isključivo gradskoj vožnji domet navodno može da poraste i do 262 kilometra.

 

Mazda MX-30

 

U Mazdi su naravno posebno ponosni kako na spoljašnji dizajn modela tako i na enterijer i visoku tehnologiju kojom isti obiluje.

 

 

 

 

 

 

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery