AktuelnoVesti

Mazda 2022. nastupa sa zadnjim pogonom i rednim „šestakom“ za novi SUV

Mazda CX-60
2.63KPregleda

Neimenovani predstavnik Mazde je potvrdio da će prebacivanje na standardni integralni pogon za nove SUV modele biti rezervisan za američko tržište. Detalji vezani za buduću platformu za veliki SUV će biti izdati nešto kasnije.

 

Mazda je ovih dana u centru pažnje. Osveženi CX-5 je debitovao sa suptilnom restilizacijom, a japanska marka je ujedno najavila da će CX-5, kao i svi „CX“ modeli dobiti pogon na sve točkove kao standardnu stavku. Dakle, nameće se pitanje, zašto bi Mazda najavljivala zadnji pogon za SUV koji na scenu stupa 2022.?

 

Naime, prvi od modela s povišenim klirensom naredne generacije, trebalo bi da pristigne sledeće godine, i to na platformi zasnovanoj na zadnjem a ne prednjem pogonu, kao što je slučaj s aktuelnom generacijom. Informacija stiže od Vineša Bindija, upravnog direktora Mazda Australije, a po dotičnom izveštaju, Bindi je potvrdio da će prvi SUV na novoj arhitekturi biti lansiran 2022., mada nije precizirao o kojem modelu se radi. Spekuliše se da bi moglo da se radi o novoj generaciji CX-5, koja bi mogla da usvoji naziv CX-50.

 

Sasvim je moguće da se planovi za Australiju razlikuju od onih za Evropu ili SAD, mada se čini čudnim da se u istoj godini plasiraju i restilizovani i novi model. Ako je CX-50 naziv za novi SUV, teško je za poverovati da bi Mazda mogla da ga stavi u ponudu pored CX-5. Tu je i najava kompanije da će pogon na sve točkove postati standardan kod svih modela s povišenim klirensom od 2022., uz vesti o novom modelu s pogonom pozadi.

 

Pored usvajanja konstrukcije bazirane na zadnjem pogonu, platforma za novu generaciju Mazdinih SUV modela će ugostiti i (novi) redni šestocilindarski motor. Detalji u vezi s ovom pogonskom jedinicom su i dalje pod velom tajne, ali uzdužna postavka ispod haube i pogon na zadnje točkove, zvuči kao „povratak“ korenima, začinjen premijum momentom.

 

Da li je to dovoljno da CX-5 stekne sportsku reputaciju ostaje da se vidi, ali ukoliko su nove informacije tačne, mogli bismo uživo da ga vidimo već sledeće godine.

 

Vrele Gume

 

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery