AktuelnoF1Vesti

Luis Hamilton pod istragom FIA-e

1.22KPregleda

Luis Hamilton je pobedio u trci za VN Toskane, ali bi njegov trijumf mogao da bude doveden u pitanje zbog formalne istrage FIA-e povodom njegovog najnovijeg „političkog aktivizma

 

Aktuelni šampion je jedini crnac u ovom sportu, što on sam često ističe i tumači kao nedostatak diverziteta u Formuli 1. Kao što je poznato, potonji rasni nemiri u SAD i drugim mestima, samo su potpalili Hamiltonov aktivizam, koji svaku trku koristi da bi podsetio na „Black Lives Matter“ pokret i prateće kampanje. S obzirom na to da je popularna javna ličnost, on koristi svaki sekund svoje medijske ekponiranosti u cilju privlačenja pažnje vezane za stvari koje ga navodno „žuljaju“.

 

 

Isto se desilo i u nedelju u Muđelu. Pre i posle trke, kao i na podijumu, Hamilton je kleknuo i pokazivao majicu s novim natpisom „Arrest the cops who killed Breonna Taylor“ (Uhapsite policajce koji su ubili Brionu Tejlor“, dok je na leđima počivala njena fotografija i tekst „Say her name“ (Izgovorite njeno ime).

 

Briona Tejlor je ubijena tokom policijske racije s nalogom za pretres „bez kucanja“, a „BLM“ aktivisti traže da umešani policijski službenici budu procesuirani. Tejlorova je bila u svom krevetu kada se pretres desio.

 

Po Sky Sportsu, Hamiltonovo nošenje sporne majice bi moglo da krši regulativu FIA-e, jer je reč o slanju političke poruke tokom trka. FIA analizira incident i moguće je da će pokrenuti istragu ukoliko utvrdi da je zaista došlo do kršenja pravila.

 

Govoreći za medije nakon trke, šestostruki F1 šampion je rekao da je nošenje majice dugo bio njegov plan. „Bilo mi je potrebno dosta vremena da nabavim tu majicu i želeo sam da je obučem da bih podigao svest ljudi“, rekao je Hamilton.

 

On je takođe postavio fotografije s događaja s porukom „više nećemo ostajati nemi“. Naravno, njegovi potezi su izazvali podeljene reakcije. Dok ga mnogi hvale, nazivajući ga „modernim herojem“, drugi ka kritikuju zbog unošenja politike u sport.

 

Što se našeg stava tiče, mislimo da je sada već malo preterao s klečanjima i parolama. Poslao je poruku koju je želeo, a u poslednjih nekoliko trka zaista preteruje, posebno kada poziva i ostale vozače na klečanje. Formula 1 ipak nije politička, već sportska arena.

 

Vrele Gume

1 Komentar

  1. Luisa Hamiltona treba odstraniti iz autosporta. Propagira crni rasizam, veganstvo (tera kuče da pase travu) tobože propagira automobile a poseduje ergelu automobila aždaja koji troše benzin na hektolitre, leti svojim ličnim džambo džetom…
    Zbog majice na kojoj je pisalo: „Kosovo je Srbija“ naš Čavić je 2008.god. suspendovan sa evropskog prvenstva a Luis kleči na proglašenju pobednika, ofarbao već čitav vek čuvenu Mercedesovu formulu 1 „Srebrnu Strelu“ i naložio Botasu i tehničarima da nose crne kombinezone i crne kacige na +35°C… Zanimljivo je da su rukovodioci zadržali tradicionalne bele majice.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery