AktuelnoVesti

Land Rover Defender koji je princ Filip namenio za svoju sahranu

1.04KPregleda

Njegovo kraljevsko visočanstvo, princ Filip, vojvoda od Edinburga, najdugovečnija muška kraljevska figura u službi u istoriji Velike Britanije, preminuo je 9. aprila 2021. u 99. godini života. Njegovi posmrtni ostaci će biti sahranjeni na privatnoj ceremoniji u Kapeli Svetog Đorđa u Vindzor Kaslu 17. aprila.

 

Prošlog vikenda, Bakingemska palata je izvestila da telo pokojnog vojvode neće biti prevezeno do kapele u kočijama koje vuku konji, kao što nalaže tradicija kraljevske porodice, već će poslednje putovanje biti obavljeno u Land Roveru čijem je dizajniranju doprineo sam princ Filip.

 

 

Inicijalni izveštaji su govorili da je reč o Defenderu 130 Gun Bus, naručenom 2005. Vojvoda je sličnu konverziju dobio 2016. za privatnu upotrebu na jednom od njegovih imanja, tako da je jasno da je reč o jednom od njegovih omiljenih vozila. Ipak, taj automobil neće biti korišćen u povorci.

 

Pogrebno vozilo, kako javlja Sky News, je modifikovani Land Rover Defender TD5 130, koji je u službi 16 godina, i u čijem je kreiranju učestvovao vojvoda lično, sa željom da ga preveze na večni počinak. Prvi put se s ovom idejom obratio Land Roveru 2003., kada je napunio 82 godine.

 

Automobil je proizveden u Solihalu, a njegov razvoj je nadgledao preminuli princ. Što se tiče detalja koji su njegova kreacija, tu su otvoren zadnji deo, gumene blatarice, „Dark Bronze“ zelena umesto „Belize“ zelene, što vozilu daje „vojni“ izgled.

 

 

Tijeri Bolor, CEO Jaguar Land Rovera, izjavio je da je njegova kompanija „duboko privilegovana što je mogla da uživa u dugačkoj i srećnoj saradnji s vojvodom od Edinburga tokom više decenija“. Pogrebno vozilo u vidu Land Rovera u velikoj meri „reflektuje praktičnu prirodu vojvode i njegovu strast prema funkcionalnom dizajnu i inženjeringu“.

 

Pored glavnog vozila, dva Land Rovera za podršku su takođe proizvedena za potrebe sahrane.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery