Tjuning

Konačno je stigao! Predstavljamo vam Hennessey Maximus!

Tjunirani Jeep Gladiator koji razvija 1.000 KS!

Hennessey Maximus
1.75KPregleda

Nakon najave od pre nekoliko meseci, Hennessey je konačno predstavio model Maximus. On će svoju javnu premijeru imati na SEMA sajmu.

Hennessey Maximus

Reč je o off-road pikapu koji je baziran na modelu Jeep Gladiator. Naravno, razlika je u tome što je Maximus podignut na još “ekstremniji” nivo, te kombinuje sjajan dizajn i neverovatne performanse.

Da počnemo od onoga što ga pokreće. Naime, ispod haube modela Jeep Gladiator krije se 3.6-litarski Pentastar V6 agregat. E kod modela Hennessey Maximus je taj agregat izbačen, a na njegovo mesto je postavljen 6.2-litarski Hellcat V8 agregat sa kompreosorom. Naravno, ni to nije sve. Hennessey je tjunirao ovaj motor, instalirao novi hladnjak, unapređen sistem za ubrizgavanje goriva i izduvni sistem od nerđajućeg čelika. Instalirana je i nova ECU. Taj tjuning paket nazvan je HPE1000.

Sve to dovelo je do toga da Maximus razvija impresivnih 1.000 KS (746 kW) i 1.264 Nm obrtnog momenta! To znači da je ovaj model za 3,5 puta snažniji od standardnog Jeep Gladiator modela. Takođe, Maximus iz mesta do 96 km/h ubrzava za samo 3,9 sekundi!

Naravno, on nije samo performantni pikap model. Naime, kompanija Hennessey je instalirala i brojne druge off-road komponente. Tu se svakako ističe paket kompanije King, zahvaljujući kome ovaj model ima za 15 cm veći klirens. Tu su i alu-felne na koje su montirane BFGoodrich off-road pneumatici.

Ističu se još i jedinstveni branici, LES svetla, kožni enterijer i jedinstvena pločica sa brojem. Cena modela Gladiator sa lakoćom može preći 50.000 dolara. Međutim, to nije ništa u poređenju sa svotom novca koju je potrebno izdvojiti za Maximus. Naime, on će se prodavati po uvodnoj ceni od 225.000 dolara, a vremenom možda i više! To zbog toga što će proizvodnja biti ograničena na svega 24 primeraka.

Džon Henesi je rekao: “Možda deluje skupo… Ali koje drugo vozilo može ujutru da vas i vašu KTM krosericu odvede na vrh planine Aspen, a da malo kasnije, istog tog dana, juri drag stazom sa ubrzanjem od 3,9 sekundi?!”. Moramo priznati, čovek ima pravo… Na kraju krajeva, ne sumnjamo da će svih 24 primeraka naći svog kupca, uprkos ogromnoj ceni.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery