AktuelnoVesti

Koliko je pouzdana baterija u EV?

1.29KPregleda

Može li baterija u EV izdržati 15 godina bez većih kvarova?

 

 

Pre deset godina kvarovi baterija kod električnih automobila i plug-in hibrida bili su posebno alarmantni. Ali vremena se menjaju…

 

 

 

 

 

Studija koju je sproveo Recurrent pokazuje da se litijum-jonska baterija u električnom automobilu vrlo retko kvari i da, kada se dogodi, popravke uglavnom pokrivaju garancije.

U nekim slučajevima, garancija se produžava do 8 godina i to vam daje poverenje pri kupovini jednog od ovih vozila.

 

 

 

Razlog za manjak brige je evolucija baterijskih paketa, koji su već 2015. otkazivali u samo 1,6% slučajeva, u poređenju sa 7,5 odnosno 3,9% zamena koje su bile potrebne 2011. odnosno 2014. godine.

 

Za sastavljanje izveštaja korišćeno je 15.000 automobila. Budući da su mnogi od ovih automobila s nultom emisijom pušteni u saobraćaj pre nekih šest godina, ono što za sada mogu pokazati jeste da nema preuranjenih kvarova.

 

 

 

Degradacija baterija nije linearna, već je nešto uočljivija u početku, a zatim se stabilizuje i zatim nema većih promena

 

 

 

Drugim rečima, dešava se ista stvar, sa svim razlikama, kao i kod bilo kojeg drugog elektronskog uređaja, poput mobilnog telefona ili kompjutera. Ostaje da se vidi da li će baterije zaista trajati 15 ili 20 godina koliko su proizvođači obećali, ali studije poput Recurrentove pokazuju da je evolucija tehnologije stvarna i da vek trajanja nadilazi kritičare s manjkom argumenata.

 

Izvor: autoblog.rs

 

 

BONUS VIDEO: Testiramo, da li Tesla stara 3 godine može parirati novom VW ID.7

 

 

 

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery