AktuelnoOnline plusTehnika

Kada je vreme za zamenu svećica?

13.2KPregleda

O svećicama smo ranije detaljno pisali, što možete pročitati ovde. Kao što je poznato, reč je o komponenti koja služi za paljenje vazdušno-benzinske smeše u cilindrima motora s unutrašnjim sagorevanjem.

 

Sagorevanje dotične smeše zapravo pokreće agregat, a da bi se ono ostvarilo, preko svećica se isporučuje visok napon, od 10.000 do 30.000 V. Učinak svećica je od ključnog značaja za ukupne performanse motora, zato, nemojte ih ignorisati.

 

 

Samim tim, postoje razne vrste svećica, od onih za putnička vozila, pa do jedinica predviđenih za sportske i trkačke automobile.

 

Vremenom, one degradiraju, tako da ukoliko se ne zamene, mogu se javiti različiti problemi. Oni uobičajeni uključuju:

  • povećanu potrošnju goriva
  • lošiji odziv prilikom ubrzanja
  • nestabilan rad u „leru“ ili čak gašenje motora
  • motor ne radi uglađeno kao obično

 

Kada svećice ne bacaju varnicu kako treba, sagorevanje smeše u cilindrima biva nepotpuno, što dovodi do gubitka snage a u najgorem scenariju motor jednostavno neće hteti da radi.

 

 

Pored toga, kada degradiraju, svećice otežano generišu varnicu, što utiče na druge komponente motora, koje služe za snabdevanje električnom energijom, tako da postoji rizik i od njihovog otkazivanja.

 

Životni vek svećice

 

Često smo u dilemi da li da menjamo svećice ili ne, svesni pređene kilometraže. S druge strane, sve funkcioniše kako treba, pa zašto bilo šta dirati? Ipak, u načelu, preporuka za standardne svećice stoji da se menjaju nakon pređenih 15.000 do 30.000 kilometara, mada one često mogu da traju i duže. Svećice sa iridijumskom ili platinskom elektrodom mogu preći bez većih problema i 100.000 kilometara, dok se neke premijum iridijumske svećice reklamiraju da mogu da prevale čak 200.000 kilometara.

 

 

Zašto nije preporučljivo koristiti svećice dok „ne ispuste dušu“? Odgovor je da na taj način možete ugroziti rad katalizatora, što može da donese dodatne probleme. Dakle, svakako je savet da se svećice redovno kontrolišu.

 

Životni vek svećica zavisi prosto od toga koliko puta ona generiše varnicu. S druge strane, razlog zašto životni vek svećica zavisi od tipa, počiva u različitim materijalima koji se koriste za proizvodnju same svećice. Pored toga, vek zavisi i od načina na koji se vozilo eksploatiše.

 

Kako zameniti svećicu?

 

U prošlosti, motori su bili manje složeni nego što su to danas, tako da su vlasnici s lakoćom mogli da promene svećice. Međutim, moderni automobili poseduju brojne napredne tehnologije, tako da je sve veći broj vozila kod kojih je pristup svećicama blokiran nekim drugim komponentama.

 

Zamena svećica nije težak posao. One se jednostavno odvrnu i skinu, ali treba obratiti pažnju da prljavština ili neke čestice ne uđu u prostor iz kojeg je svećica izvađena, jer to može da prouzrokuje oštećenje unutrašnjosti cilindra. Ovde se savetuje krajnji oprez. Dakle, prevenirajte bilo kakvu mogućnost upadanja stranog tela u motor.

 

 

Takođe, ukoliko su svećice preterano snažno zavrnute, postoji mogućnost da se ošteti navoj u glavi motora. Ukoliko se to desi, zamena glave motora je neminovna, što baš i nije jeftino. I na ovom planu se preporučuje opreznost.

 

Uskoro, svećice će postati zastarela tehnologija, ali za sada, one su od ključnog značaja za ispravno funkcionisanje motora.

 

Ono što u svakom slučaju preporučujemo je da ih zamenite pre nego što njihove performanse počnu da degradiraju, a na tržištu postoji bogata ponuda renomiranih proizvođača, koji vas neće izneveriti.

 

Pavle Barta

2 Komentara

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery