Vesti

Jaguar I-PACE: Svetski automobil godine ovenčan sa tri nagrade!

PR Saopštenje

Jaguar I-PACE - Svetski automobil 2019. godine
743Pregleda

Potpuno električni Jaguar I-PACE osvojio je istorijsku trostruku nagradu za Svetski automobil godine (2019 World Car Award). Ne samo da je osvojio prestižne nagrade Svetski automobil godine i Svetski automobilski dizajn godine – što je jednako uspehu F-PACE-a u 2017. godini – takođe je dobio i nagradu za Zeleni automobil godine, World Green Car.  

Jaguar I-PACE - Svetski automobil 2019. godine

I-PACE je prvi model do sada koji je ovenčan sa sve tri nagrade, od njihovog ustanovljavanja pre 15 godina.

Ovo je najnovija pobeda za I-PACE, koju je na međunarodnom sajmu automobila u Njujorku dodelio panel od 86 novinara iz 24 zemlje. Ova nagrada dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je proglašen za Evropski automobil 2019. godine. Time I-PACE potvrđuje svoj status najpoželjnijeg električnog vozila (EV) u svetu.

Prof. Dr. Ralf Speth, glavni izvršni direktor (Chief Executive Office), Jaguar Land Rover, je rekao:

“ Čast je što je Jaguar I-PACE primio ova tri priznanja od prestižnih predstavnika medija u žiriju World Car.  Počeli smo sa idealom, kako bismo krenuli ka našoj viziji nulte emisije, nula nezgoda i nula zagađenja. I-PACE je naš prvi korak u postizanju ovog cilja, i koncipiran je kada su električna vozila bila tek redak izbor, mala niša u ponudi . Tako smo krenuli od čistog lista papira da bismo stvorili novi reper – najbolji električni automobil na svetu, i pravi vozački Jaguar.  Kako bi I-PACE bi pravi svetski automobil godine, World Car Design i World Green Car daju našem prvom potpuno električnom vozilu vrhunsko priznanje koje zaslužuje. Želeo bih da se zahvalim timu koji je stvorio I-PACE na njihovoj predanosti i strasti da to učine tako izvanrednim.“

Jaguar I-PACE - Svetski automobil 2019. godine

Dizajniran i razvijen u Velikoj Britaniji, I-PACE privlači nove kupce Jaguar brendu. Za mnoge od njih će to biti i njihov prvi EV. Do danas, preko 11.000 klijenata je preuzelo vozilo u više od 60 zemalja širom sveta. Njegova kombinacija performansi sportskih automobila, nultih emisija, izuzetne prefinjenosti i prave praktičnosti SUV-a čini I-PACE izvanrednim izborom u svom segmentu.

Ian Callum, direktor Jagur dizajna, koji je preuzeo nagradu u Njujorku, rekao je:

„Dizajniranje Jaguar automobila je verovatno najbolji posao na svetu. Mogu iskreno reći da nijedan drugi projekat na kome sam radio nije bio tako uspešan kao I-PACE.  Električna vozila nude dizajnerima neviđenu slobodu da ponovo razmisle o proporcijama, profilu i pakovanju. To je prilika koju je moj tim u potpunosti iskoristio. Nagrada za Svetski automobilski dizajn za 2019. godinu, kao i Svetski automobil godine i Svetski zeleni automobil, pravo je priznanje za njihova dostignuća. ”

Jaguar I-PACE - Svetski automobil 2019. godine

I-PACE poseduje najsavremeniju litijum-jonsku bateriju od 90 kWh. Ona isporučuje domet do 292 milje ili 470 km (VLTP ciklus).  Može se puniti od 0-80% za samo 40 minuta (100kV DC). Deset sati je potrebno da bi se postiglo isto stanje napunjenosti kada se koristi kućna zidna kutija (7kV AC). To je idealno za punjenje preko noći.

Komplet pametnih tehnologija za optimizaciju dometa takođe uključuje sistem za predkondicioniranje baterija. Naime, kada se uključi u I-PACE automatski će podići (ili smanjiti) temperaturu baterije kako bi se maksimalno povećao domet vožnje.

Jaguar I-PACE - Svetski automobil 2019. godine

I-PACE je takođe zaradio pet zvezdica Euro NCAP testu 

Konstrukcija karoserije obezbeđuje visok nivo zaštite putnika. Ona je dopunjena tehnologijama dizajniranim da zaštite druge učesnike u saobraćaju i pešake. Tu spadaju i pokretna hauba i autonomno kočenje u slučaju hitnosti sa detekcijom pešaka i biciklista.

I-PACE je primio 62 nagrade otkako je lansiran pre nešto više od godinu dana, uključujući Europski automobil godine, Nemački, Norveški i Britanski automobil godine, BBC TopGear magazin EV godine, Kineski zeleni automobil godine i Autobestova ECOBEST nagrada.

Jaguar I-PACE - Svetski automobil 2019. godine

PR Saopštenje: JLR

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery