970_250_eko
Online plus

Iako nije obavezno, imamo 4 važna razloga zbog kojih biste uvek trebali da zamenite zimske gume letnjim

Zašto je jednako važno zameniti zimske gume letnjim?

Letnje gume, da ili ne?
Photo: Idealno.rs/Bigstock
2.4KPregleda

Topli i sunčani dani podsećaju kako nam se proleće nezaustavljivo bliži. Sa njim se bliži i odluka koju moraju doneti vozači automobila – zameniti zimske gume letnjim ili ne?

Letnje gume, da ili ne?
Photo: Idealno.rs/Bigstock

Za razliku od zimskih guma koje su zakonom propisane za sve deonice u zimskim mesecima, tačnije od početka novembra do početka aprila, letnje gume niste obavezni da montirate na automobil. Ali, više je od nekoliko važnih razloga zašto biste trebali to da učinite. I to možda već danas!

Obaveza korišćenja zimskih guma službeno traje do prvog aprila. Iako su vozači postali svesni važnosti korišćenja prikladnih zimskih guma u zimskim uslovima na putevima, kada je reč o letnim gumama mnogi su još uvek u nedoumici da li treba da ih koriste ili ne.

Gde i kako izabrati nove letnje gume?

Bez obzira na to kakav automobil vozite, postoje neke osnovne smernice kojih treba da se pridržavate i nekoliko pravila koja morate da poštujete kada je reč o održavanju vašeg vozila. Jedno od tih pravila tiče se kupovine i izbora novih automobilskih guma.

Izabrati i kupiti nove automobilske gume danas nije nimalo komplikovano, posebno ako koristite prednosti onlajn kupovine. Svakako preporučujemo da nove auto ili moto gume, ali i drugu auto i moto opremu pre kupovine pregledate i uporedite na najvećem portalu za upoređivanje ponuda i cena u web prodavnicama – portalu Idealno.rs.

Ovaj jedinstveni portal napokon je dostupan i domaćim potrošačima. On vam omogućuje da na jednom mestu međusobno uporedite različite modele, veličine i proizvođače guma. Takođe, i da proverite sve prodavnice u kojima se prodaju i uporedite cene.

I da u samo nekoliko koraka i klikova izaberete nove letnje gume i drugu potrebnu opremu:

 1. Otvorite Idealno.rs i kategoriju Auto – moto sa više od 35.000 proizvoda za vaše limene ljubimce
 2. Pretražite ponudu i izaberite najbolje – univerzalne, zimske i letnje gume, moto gume, felne, GPS, sve za auto akustiku i drugu opremu za automobile, motore, prikolice i kampere
 3. Proverite vodiče i savete za kupovinu opreme za automobile
 4. Pregledajte i akcijsku opremu za automobile u aktualnim katalozima

Svakako će vam pomoći i ovaj jednostavan i brz pretraživač sa automobilskih guma:

Foto: Idealno.rs

Treba samo da upišete dimenzije, pregledate i izaberete najbolju ponudu, i gume stižu na željenu adresu. Imamo i dodatni savet: naručite ih na adresu lokalnog vulkanizera.

Zašto je jednako važno zameniti zimske gume letnjim?

Iako vredi tvrdnja da su zimske gume kvalitetnije od letnjih, činjenica je da su kvalitetnije samo u zimskim uslovima na putevima. Naime, sve one prednosti koje zimski pneumatici imaju i moraju da zadovolje u zimskim mesecima, ne vrede prilikom vožnje leti, odnosno za toplije vreme.

Zato obavezno proverite razloge, koje vam donosimo u nastavku, zbog kojih biste u toploj polovini godine trebali da koristite upravo letnje gume.

 1. Zimske gume su bolje, ali samo u zimskim uslovima

Sve što ste ikada pročitali o kvalitetu zimskih guma i o razlozima zbog kojih su neophodne u zimskim mesecima je neupitno tačno. Nažalost, to ne vredi u letnjim mesecima, odnosno prilikom toplijeg vremena. Zimske gume su napravljene sa dubokim profilima od puno mekše i elastičnije smese od letnjih kako se u hladnim zimskim mesecima ne bi stvrdnule te kako bi i pri najnižim temperaturama dobro prianjale za podlogu čineći vožnju udobnom, i još važnije sigurnom.

Međutim kada krenu visoke temperature u prolećnim i letnjim  mesecima, svaki kilometar koji napravite sa zimskim gumama po vrućem asfaltu rapidno ih troši i skraćuje njihov životni vek. Zimski pneumatici ne mogu pratiti temperaturnu razliku i zato je potrebno koristiti tvrđe i čvršće letnje pneumatike.

 1. Vožnja je sigurnija sa pravilno izabranim gumama

Prilagođavanje sezoni štiti životni vek guma vašeg automobila. Voziti sa prikladnim gumama u odgovarajućoj sezoni veliki je i sigurnosni faktor. Baš zato što su tvrđe i čvršće, letnje gume pružaju mnogo bolje uslove i sigurniju vožnju po vrućem asfaltu.

Brojna su istraživanja potvrdila da je put kočenja mnogo duži ako u letnjim  mesecima vozite sa zimskim gumama. Puno je veća i mogućnost da u krivini izletite sa puta ili da se zabijete u drugi automobil i na mokrom i suvom asfaltu. Testiranja kažu da zimske gume imaju čak 40 % duži put kočenja od letnjih guma i oko 10 % lošije ponašanje u krivinama.

 1. Svakodnevno štedite na gorivu

Zimski pneumatici u letnjim mesecima čine veći trošak. Zbog svog sastava materijala i prilikom zagrevanja podloge same gume se znatno troše. Međutim, isto tako morate da budete svesni da korišćenjem neprikladnih guma konstantno utičete na povećanu potrošnju goriva. Voziti sa sezoni primerenim gumama može vam stoga doneti i ogromnu uštedu po pitanju potrošnje goriva. Time dodatno utičete  i na smanjenje zagađenja okoline.

 1. Dugoročno štedite novac sa dva seta guma

Dugoročno najsigurnija i najisplativija opcija je imati dva seta guma – jedan za zimske i drugi za letnje mesece. Ako imate i dva seta felni, gume možete zameniti i kod kuće. Naravno pod uslovom da gume možete da prikladno uskladištite kako se ne bi oštetile i uništile prilikom stajanja. Ako vam je problem  da uskladištite gume koje trenutno ne koristite, svaki bolji vulkanizer i servis automobila pruža uslugu „hotela za gume“ u kom možete da odložite svoje gume do naredne sezone.

 

 

4 Komentara

 1. Kompromis bi mogao biti jedan set kvalitetnih all seasons pneumatika koji nisu loši za sve one koji ne prelaze mnogo kilometara, voze propisanim brzinama i nemaju gde da skladište rezervni set guma !

 2. moram da se saglasim sa prethodnim komentarom, mada znam da neće biti vraćanja na staro, ali svakako je potrebna bolja organizacija vesti nove… lista…najviše komentara…lista….. itd

  nekako je haotično…

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery