AktuelnoVesti

Hrvatska kupuje 12 Rafale borbenih aviona za 1,2 milijarde dolara

7.35KPregleda

Nakon kupovina  i „donacija“, srpska flota lovačkih aviona MiG-29 broji 14 letelica.

 

Reč je o višenamenskom borbenom avionu, čiji glavni zadatak čine lovačko-presretačka dejstva, mada može da deluje i po ciljevima na zemlji i vodi. Naravno, reč je o modernizovanim jedinicama, ali ne na nivou ruske MiG-29M2 verzije, koja je praktično nova generacija aviona.

 

 

Kako to obično biva na Balkanu, i Hrvatska će obnoviti svoju flotu s 12 francuskih Rafalea, proizvođača Dassault Aviation, počev od 2024.

 

Hrvati su u razmatranje uzeli i ponude Amerikanca i Šveđana, ali su Francuzi na kraju pobedili, jer su napravili najbolju cenovnu ponudu, rekao je hrvatski premijer, Andrej Plenković.

 

Kao i u slučaju srpskih „migova“, i 12 hrvatskih mlaznjaka su „polovnjaci“, koji su bili u upotrebi francuskih vazdušnih snaga. Hrvatska se složila da plati oko 1,2 milijarde dolara u ratama za ove avione, s tim što će „prvi ček biti skinut“ početkom 2022. Prvih šest Rafalea će biti isporučeno 2024., a druga polovina naredne godine. Dassault Aviaton u datu sumu uključuje i obuku i flotnu podršku.

 

 

Ova skupa akvizicija je deo hrvatskog programa višenamenskog lovačkog aviona (MRFA), a Ministarstvo odbrane je započelo analiziranje ponuda novembra 2020.

 

Plenković je izjavio da smatra da će ovo najbolja solucija za Hrvatsku u dugoročnom smislu, a odluka će takođe doprineti poboljšanju bilateralnih odnosa između Francuske i Hrvatske i njihovom strateškom partnerstvu potpisanom 2010.

 

Paket će uključiti F3-R mlaznjake, od kojih su dva dvosedi a ostalih 10 jednosedi. Rafale F3-R je unapređena i svestranija verzija standardnog F3. Sistemi i senzori ovog aviona su unapređeni u cilju pružanja besprekorne međusobne interakcije.

 

 

Rafale dvomotorni lovački avion koji je u francuske vazdušne  snage ušao 2006., a u mornaricu dve godine ranije. Sposoban je za obavljanje misija dugog i kratkog dometa, pogodan za dejstva po zemlji i moru.

 

Rafale može da ponese 1,5 puta svoje težine u naoružanju, municiji i gorivu, a može da se upotrebi za taktičko izviđanje, presretanje i borbu u vazduhu, napade na ciljeve na moru Exocet AM39 Block 2 projektilima, kao i drugim naoružanjem a može da se puni gorivom u vazduhu. Takođe može da nosi taktički nuklearni krstareći projektil ASMP-A, uz brojne druge sposobnosti. Sve u svemu, reč je o pouzdanoj višenamenskoj letelici.

 

Vrele Gume

3 Komentara

  1. Ima se, može se ! Ovo će da ih košta još dodatnih 50% za ostale potrebe oko prepravki objekata, održavanja, obuke i naoružavanja ! Ima da šapuću od muke kad pogledaju u svoj buđelar !!!

  2. Станко јеси ти пао на главу кад си био мали? Поента је да су њихови авиони 6 пута скупљи а не толико бољи.

  3. Znaci, njihovi ce biti zakrpljeni pa nece valjati a nasi Migovi su novi (nova generacija) i svemoguci, jedan srpski Mig protiv estakdrile ???

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery