AktuelnoEco GreenVesti

Hopium Machina u misiji redefinisanja vodoničnog pogona (VIDEO)

1.72KPregleda

Francuski proizvođač, Hopium, konstruisao je svoj prvi „vodonično-električni“ prototip, a knjiga porudžbina je već otvorena.

 

Zbog mogućnosti da se lako skladišti i transportuje, vodonik je sve više u centru pažnje u planovima vezanim za obnovljivu energiju. Naravno, postoje brojne prepreke koje moraju biti prevaziđene, jer je na globalnom planu, na kraju 2020., bilo samo 553 stanica za punjenje. Drugim rečima, vodonik još uvek nije spreman za masovnu eksploataciju.

 

 

Uprkos skepsi koja ga okružuje, vodonik je perspektivno gorivo budućnosti. Da podsetimo, Olivije Lombard je još pre deset godina pobedio u LMP2 klasi na 24 časa Le Mana uz pomoć ove tehnologije, a imao je samo 21 godinu.

 

Da bi demonstrirao mogućnosti vodonika kao goriva, on je osnovao Hopium, malu kompaniju koja se bavi proizvodnjom električnih automobila. Lombard smatra da će najprisutniji hemijski element u univerzumu biti odgovor na probleme s kojima se suočava industrija transporta. Njegova firma je obelodanila planove vezane za razvoj visokoperformantnih automobila na vodonik u oktobru prošle godine, a sada na asfalt stupa i prvi prototip.

 

 

Francuski proizvođač je nedavno debitovao s prvim funkcionalnim prototipom radnog imena „Alpha 0“ na Viva Technology nedelji u Parizu od 16. do 19. juna. Samim tim, možemo da uživamo u Hopium Machina modelu „zlokobnog“ izgleda. Svrha ovog prototipa je da sertifikuje pouzdanost tehnologije gorivnih ćelija.

 

Machina izgleda fascinantno, a dizajneri Hopiuma kao da su bili inspirisani Aston Martinom. Po proizvođaču, „zaštitni znak“ je karakteristična forma farova, koji izgledaju zaista sjajno.

 

 

Plastic Omnium iz Belgije je obezbedio dva rezervaoara za vodonik pod pritiskom od 700 bara. Jedan od njih se pruža duž centralne sekcije poda šasije, dok drugi, kraći, počiva na bočnim stranama ispod prtljažnika. Stog gorivnih ćelija je lociran uspravno. Renderi pokazuju značajno pljosnatiju šasiju u poređenju s automobilom s konvencionalnim pogonom, ali ona nije mala kao u slučaju baterijski pogonjenih vozila.

 

 

Machina može da se pohvali s više od 500 ks, s mogućnošću da pojuri preko 230 km/h. Autonomija je impresivna i iznosi 1.000 kilometara.

 

 

Po Hopiumu, rezervoari mogu da se napune za samo tri minute.

 

Čak i uz sporiju stopu izgradnje novih vodoničnih stanica u odnosu na stopu usvajanja baterijski pogonjenih automobila, ovaj trend će se po svemu sudeći nastaviti, jer vodonik u sve većoj meri demonstrira prednosti svoje energetske gustine. Da li će potpuno razvijena infrastruktura nametnuti vodonik kao održivu opciju za putnička goriva? On je u svakom slučaju superiorniji u poređenju s baterijama kada je reč o dometu, a uz to može da se „natankuje“ za slično vreme kao i konvencionalna benzinska i dizel vozila.

 

U međuvremenu, Hopium je započeo primanje rezervacija u Evropi za prvih 1.000 jedinica Machine. Kapara iznosi samo 410 evra, a ovaj visokoperformantni , ekološki podoban automobil, etiketiran je kao prvi francuski sedan na vodonik, s projektovanom cenom od preko 120.000 evra. Na tržište stupa 2026.

 

 

Vrele Gume

Izvor: Decarbonization Center

 

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery